Dansen in disco Hof van Rolde was als thuiskomen bij vrienden. 'De biertjes bestelde je niet per stuk, maar per meter' | De verdwenen discotheek

Discotheken bepaalden nog niet zo heel lang geleden het uitgaansleven. Veel mensen tussen de 30 en 70 jaar hebben herinneringen aan die oude disco’s. Ze gingen er op stap, maakten vrienden en werden verliefd. Deze zomer zet Dagblad van het Noorden tien bekende discotheken in Drenthe en Groningen in de schijnwerpers. Vandaag het Hof van Rolde.

Luisa Fernandez in Hof van Rolde. Ze had in die tijd de grote hit 'Lay Love On You', die in 1978 uitkwam.

Luisa Fernandez in Hof van Rolde. Ze had in die tijd de grote hit 'Lay Love On You', die in 1978 uitkwam. Foto: archief Henk van der Wijk

Vanaf zijn zestiende stond Henk van der Wijk elke avond in disco Hof van Rolde. Eerst als DJ Henk, toen met zijn volledige naam, maar later – het viel zó in de smaak – als De Henk van der Wijk SHOW . „Dat was het ook echt. Een fijne stemming, polonaises. De biertjes bestelde je niet per stuk, maar per meter.”

Het was in Hof van Rolde altijd een groot feest onder vrienden. „Iedereen kende elkaar. Kwam je terug nadat je ergens anders was geweest, dan kreeg je een gevoel van thuiskomen”, vertelt voormalig deejay Henk van der Wijk (63). Boeren en bouwvakkers waren het publiek. „Vrouwen die al te chique gekleed waren, vond je er niet.”

Het ging er niet om de allernieuwste disco-hits. Een leuke stemming, dát stond in Rolde voorop. „Soms draaide ik Corry Konings met: Ik krijg een heel apart gevoel van binnen . Ik draaide één zin, deed de schuif dicht, en dan zongen duizend mensen mee. Ik heb dat nooit ergens anders op die manier kunnen doen”, vertelt de diskjockey die in tientallen – zo niet honderden – disco’s in Nederland, België en Duitsland stond. Dat avontuur begon voor hem als 16-jarige deejay in Hof van Rolde.

Tekst gaat verder onder de foto.

Urenlange ritjes in de nacht

Misschien zelfs al iets eerder. Want als tienjarige kreeg Henk van der Wijk van zijn vader een Telefunken bandrecorder. Gekocht en afgedongen voor 125 gulden. Jonge Henk nam er zijn eigen stem mee op en muziek. Rechtstreeks uit de geluidsboxen van de radio. Zo oefende hij, en zodra de kans er was stond hij als 15-jarige te draaien in Zaal Daleman in Stadskanaal.

Maar die plek was verre van ideaal. Zijn toenmalige vriendinnetje Greetje uit Rolde kwam hem tijdens het draaien elke zaterdag opzoeken. Rond 1 uur, half 2 bracht Van der Wijk haar weer terug van Stadskanaal naar Rolde. Op zijn opgevoerde, blauwwitte Yamaha-bromfiets. „Ik was wel een paar uur onderweg. Dwars door de bossen. Dat was best spannend.” Vervolgens moest hij van Rolde nog naar Borger. De volgende zondagmiddag en -avond draaide de volhardende tiener gewoon weer. Mét Greetje op de kruk naast de draaitafel.

Tekst gaat verder onder de foto.

„Dat heeft een behoorlijke poos geduurd. Toen had ik een helder moment. Ik dacht: in Rolde – waar Greetje woont – staat óók een mooie disco.” Van der Wijk ging solliciteren en proefdraaien en kwam vrijwel meteen standaard in het zaterdagprogramma.

Het was een droom, vertelt Van der Wijk. „Ik weet nog: de eerste zaterdagavond dat ik zou draaien, zette ik ter hoogte van camping Nooitgedacht mijn brommer stil. Ik kneep in mijn rechterarm. Dit was zo mooi. Was dit een droom? Ik kon het niet geloven. Ik voelde ‘auw’ en dacht: ja, dit is echt!”

KLM-koffer

Als discjockey krijgt Van der Wijk in Hof van Rolde wekelijks 15 gulden bovenop zijn normale loon. Daarvoor moest hij zijn eigen plaatjes kopen. Niet alleen kocht hij dan plaatjes, hij wilde ook een KLM-koffer van de Hema. „Daar konden de plaatjes schuin in liggen, zodat je als diskjockey echt in platenbakken kon graaien. Als je die koffer niet had, was je geen echte deejay”

Tekst gaat verder onder de foto.

 

De koffer hing, als hij op zijn Yamaha naar de disco reed, onder zijn kin. Met een schoenveter aan het riempje van zijn helm, leunend op de knieën. „Dat was de enige manier om het mee te krijgen.” Dat was gevaarlijk, natuurlijk. Eenmaal werd Van der Wijk achtervolgd door de politie. „Ik reed de bossen in, brommer plat, en heb daar zeker twee uur liggen wachten.”

Dat je zonder koffer niet meetelde als deejay, daar kwam Van der Wijk later trouwens wel op terug. Toen Joost den Draaijer (pseudoniem van Willem van Kooten) eens in Rolde ging draaien, had de man gewoon een plastic zak bij zich met platen. Van der Wijk schiet enorm in de lach als hij eraan terugdenkt. „Die kieperde hij zo om op de draaitafel.”

Vervolg

In de jaren dat Van der Wijk in Hof van Rolde draaide, tussen 1970 tot 1979, kreeg hij faam bij andere clubs. Ook kwam hij terecht bij de Tros Popformule. Hij trad als Tros-deejay in de weekenden op, stond doordeweeks in zijn vaste clubs en sprak overdag talloze reclames in. Ook was hij voice-over van bekende tv-shows zoals Postcode Bingo (Tros/Veronica), Blind Date (Tros) en Lotto’s Vijf Tegen Vijf (RTL4). „Ik had zo ongelooflijk veel werk. Mijn kinderen vroegen zich af: waarom heeft die man eigenlijk een sleutel van ons huis?”

Maar de herinneringen aan Hof van Rolde koestert Van der Wijk. Zijn ogen staren even glazig in de verte. ,,Het was heel leuk.” Hij stond er met namen als Luisa Fernandez, Dolly Dots en Karen Young. En wijlen André Hazes, met zijn standaard openingsslogan „Is everybody…. happy?”

Die opzwepende woorden gebruikte ook Van der Wijk graag voor het Rolder publiek. „Ik roep het nu nog wel eens bij mijn kleinzoon. Hij reageert dan hetzelfde als iedereen in die tijd.” Van der Wijk gooit zijn handen in de lucht ter illustratie. „Yaaaaaaaay!!”

Lees onder de foto de hele geschiedenis van de disco.

De geschiedenis van Hof van Rolde

1931 : Hof van Rolde bestaat nog niet. Op de plek staat café Ottens met speeltuin. Een populaire plek voor iedereen in de omgeving, schrijft auteur W. Houtman in zijn boek Rolde in oude ansichten . ‘Voor veel Assenaren was een wandeling naar Rolde met een bezoek aan de uitspanning van Ottens, de Balloërkuil en de hunebedden en daarna een terugreis per trein, het summum van een welbestede vrije dag.’

1945 : Na de Tweede Wereldoorlog neemt kermisexploitant Arend Harms het café over, dat inmiddels de naam ‘café Schippers’ draagt. Harms plakt er een Amerikaans stempel op. De naam wordt ‘Broadway’ en er komen gokkasten en andere attracties. In de achterzaal is een amusementshal met daarin het grootste draaiorgel van Europa.

In 1963 komt het pand in handen van Jan Lesschen, die de naam verandert in Café-Restaurant ‘t Hof van Rolde.

Rond 1975 gaat ‘t Hof van Rolde functioneren als discotheek. In die tijd treden er allerlei artiesten op. Namen als George Baker Selection, Blue Funk en Long Tall Ernie and the Shakers. In de bar is sprake van een ‘progressief biertarief’: de prijs stijgt tussen 20.00 uur en 23.00 uur van 50 cent, naar 75 cent, naar 1 gulden, naar 1,50. Vroeg bij zijn loont.

1979 : De discotheek is in oktober vernieuwd. Om dat te vieren organiseert de eigenaar een hoelahoepwedstrijd (‘met leuke prijzen’) en twee weken later een topless-show van de Lady Birds.

1981 : Vanwege wisseling van eigenaar organiseert de disco een optreden van Luisa Fernandez. Door de jaren heen wisselde de disco vijfmaal van eigenaar.

1984 : Als de portier een bezoeker uit het café zet, vindt er een schietpartij plaats. Een omstander krijgt houtsplinters in het gezicht, door inslag van kogels. Een 25-jarige uit Beilen en een 24-jarige uit Dwingeloo worden de dag erna opgepakt.

1987 : Zanger André Hazes zegt twee keer in één jaar een optreden af. De volkszanger maakt zich niet bepaald populair bij de fans in Rolde.

1992 : Hof van Rolde organiseert iets bijzonders. Touch of Class, alléén voor dames. ‘Een fantastische mannengroep die opwindende en sensuele (maar wel beschaafde) dansacts opvoert.’

1993 : Jonge dieven proberen in te breken bij Hof van Rolde. Maar de deur van de disco is te sterk voor de koevoet.

1994 : Hof van Rolde sluit. In een advertentie staat dat dat gebeurt om aan ‘toekomstige trends op uitgaansgebied te kunnen voldoen’. Maar uiteindelijk opent de roemruchte discotheek de deuren niet meer.

2000 : Het café wordt gesloopt. Het plan is om de naam ‘Hof van Rolde’ te laten voortleven in het nieuwe appartementencomplex op de plek. Dat levert discussie op in de gemeente: het college van Aa en Hunze wil het complex de naam ’t Hof geven, omdat een naam die eindigt op ‘Rolde’ problemen zou geven met de bezorging. Bewoners komen in opstand en krijgen de gemeenteraad mee. Het complex zal ‘Hof van Rolde’ heten.

2008 : Er komt een reünie in zalen van Hofsteenge in Grolloo. Georganiseerd door voormalig personeel en fans die zich Hof-vriendenclub noemen. Het wordt een jaarlijks terugkerend fenomeen tot 2013 met de naam ‘Hof van Rolde Disco Classics’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu