Darlington Isaacs mag (voorlopig) blijven

Darlington Isaacs (29) uit Assen mag (voorlopig) in Nederland blijven. De voor vandaag geplande uitzetting is verdaagd in afwachting van nader onderzoek naar het uitzettingsproces.

Darlington Isaacs (29) uit Assen mag (voorlopig) in Nederland blijven. De voor vandaag geplande uitzetting is verdaagd in afwachting van nader onderzoek naar het uitzettingsproces.

De geboren Sierra Leonees kwam bijna vijftien jaar geleden samen met zijn broertje Prosper (toen 11) naar Nederland. Zij waren door een vriend van hun vader op het schip van Sierra Leone naar Rotterdam gezet. Het Afrikaanse land verkeerde toen al jaren in een burgeroorlog. De moeder van Darlington en Prosper werd voor hun ogen vermoord en hun vader was op de vlucht geslagen omdat hem hetzelfde lot wachtte.

Baan aangeboden

De broers belandden uiteindelijk in Assen, waar ze naar school gingen. Later volgden en voltooiden zij een opleiding aan respectievelijk de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool. Darlington heeft een baan aangeboden gekregen bij Cap Gemini. Het verzoek voor de daarvoor benodigde verblijfsvergunning werd door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) geweigerd. Hij kreeg daarop wel te horen dat hij het land moest verlaten. Op termijn wacht Prosper hetzelfde lot.

Een aantal politieke partijen, maatschappelijke en kerkelijke organisaties vond het ‘absurd' en ‘te zot voor woorden' dat de broers na vijftien jaar alsnog terug moeten naar Sierra Leone, waar zij geen enkele verbintenis meer mee hebben. In Assen werd een petitie opgesteld om verantwoordelijk staatssecretaris Henk Dijkhoff van Justitie te bewegen gebruik te maken van zijn bevoegdheid om het besluit van de IND terug te draaien.

Actie gaat door

Zo ver is het nog niet. De reuring en de inmiddels bijna 5000 handtekeningen onder de petitie hebben er wel voor gezorgd dat de uitzetting is uitgesteld. Intussen wordt de actie voortgezet op Facebook . Tal van bekende Assenaren hebben de petitie getekend. Ook burgemeester Marco Out van Assen en de Drentse commissaris van de Koning Jacques Tichelaar spannen zich via hun politieke kanalen in om de Assenaren in Assen te houden.

Nieuws

menu