Dat witte bruggetje tussen Schipborg en Zeegse, voortaan de Johannes Hovenkampbrug, is officieel een plek geworden om even stil te staan bij onze vrijheid. Ter nagedachtenis aan een heldendaad

Froukje Zeilemaker-Hovenkamp weet nog dat vroeger thuis een foto van haar oom Johannes bovenop de radio stond. Maar er werd niet over hem gesproken. Precies 78 jaar na zijn dood onthulde ze het naambordje aan de witte brug tussen Schipborg en Zeegse. Voortaan (officieel) de Johannes Hovenkampbrug.

De Johannes Hovenkampbrug

De Johannes Hovenkampbrug Foto: Arnoud Bodde

Op bevrijdingsdag, 5 mei jongstleden, stond mevrouw Zeilemaker-Hovenkamp al even stil bij het bruggetje, samen met Bert Staats, de amateurhistoricus uit Emmen die het ‘vergeten verhaal’ van verzetsstrijder Johannes uit archieven tevoorschijn haalde.

Verzetsman Johannes Hovenkamp liquideerde in 1942 een infiltrant van de Sicherheitsdienst, die namen van verzetsmensen doorspeelde aan de Duitsers, maar moest zijn daad uiteindelijk met de dood bekopen.

Namens de gemeente Tynaarlo sprak loco-burgemeester René Kraaijenbrink donderdagavond zijn dank uit aan Staats, die bleef doorzetten nadat zijn eerste verzoek om de brug vernoemd te krijgen sneuvelde in de gangen van het gemeentehuis.

‘Vrijheid lijkt zo vanzelfsprekend, maar ze is zwaar bevochten’

Maar sinds 24 juni 2021 is er ‘zij het met de nodige omwegen’, gaf Kraaijenbrink toe, ‘fysiek een plek is ter nagedachtenis aan Johannes Hovenkamp’. ,,Nu kunnen we zijn verhaal op deze plek vertellen. Om een hoofdstuk voor de familie af te sluiten en de nagedachtenis aan zijn heldendaad levend te houden.’’

Hij sloot als volgt af: ,,Het moge duidelijk zijn dat de heldenstatus van Hovenkamp beslist niet voor iedereen is weggelegd. Daarom is herdenken zo belangrijk. Want vrijheid lijkt zo vanzelfsprekend, maar ze is zwaar bevochten. Door gewone mensen die bijzonder heldhaftige keuzes maakten. We zijn samen verantwoordelijk voor onze vrijheid en die van de ander. Mijn oproep is dan ook om eens wat vaker stil te staan bij hoe we daar zelf aan kunnen bijdragen. Vanaf vandaag kan dat hier, bij Schipborg, in nagedachtenis aan Johannes Hovenkamp.’’

‘Blij dat we het voor mekaar hebben gekregen’

Vrienden, familie en raadsleden Willem van der Meij en John Franke - die zich sterk maakten voor de vernoeming - waren donderdagavond bij de officiële onthulling aanwezig.

Een gelegenheid compleet met trompettist (Alexander Schipper), twee minuten stilte, een krans en bloemen. En een kop koffie nadien. Met een glimlachende Froukje Zeilemaker-Hovenkamp. ,,Ik ben blij dat we het uiteindelijk toch voor mekaar hebben gekregen’’, zei ze.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu