Datalek bij Midden-Drenthe: persoonsgegevens van honderden dienstplichtigen belanden op straat

Afbeelding ter illustratie. ANP

De gemeente Midden-Drenthe heeft tussen 2018 en 2019 bijzondere persoonsgegevens verstrekt aan iemand die stamboomonderzoek deed. Die gegevens zijn later ook online gepubliceerd. Begin deze maand maakte de gemeente melding van het datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Het gaat om registers van dienstplichten uit Beilen in de jaren tussen 1941 en 1972. Omdat in deze registers persoonsgegevens staan van nog levende personen, hadden deze niet openbaar gemaakt mogen worden. Het gaat volgens de gemeente om gegevens van 300 tot 400 personen. De gemeente deed op 5 augustus melding van het datalek.

In een schriftelijke verklaring laat de gemeente weten het voorval te betreuren. ‘Bij de archivering van de registers zijn niet de juiste beperkingen op de openbaarheid gesteld [...] en er is niet expliciet aangegeven dat de registers bijzondere persoonsgegevens bevatten. Wij vinden het heel vervelend dat dit is gebeurd.’ Bijzondere persoonsgegevens kunnen gaan over iemands afkomst, religie of gezondheid.

Geen groot risico

De gegevens zijn inmiddels offline gehaald. Volgens de gemeente levert het datalek voor benadeelden geen groot risico op. ‘Het feit dat er bijzondere persoonsgegevens bij betrokken zijn in combinatie met het aantal heeft ons doen besluiten in overleg met de AP toch een publicatie te doen.’

In overleg met de AP is besloten de gedupeerden niet actief te informeren, maar het via de gemeentewebsite en een bericht in de gemeenteberichten kenbaar te maken. ‘We gaan als gemeente de procedure rondom de bezoekregeling van het archief nog eens goed bekijken en daar waar nodig aanpassen’, schrijft Midden-Drenthe.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu