'Mooiste boom van Hoogeveen' ligt in mootjes. De 80-jarige populier stond verruimd spoortracé in de weg. 'Ongelofelijk toch?'

In maart werd de eenzame, stoere populier langs het spoor in Hoogeveen door IVN nog verkozen tot mooiste boom van de gemeente, nu ligt de ruim 80 jaar oude knoeperd in mootjes. De boom is gekapt omdat de spoorboog bij Hoogeveen wordt verruimd en de boom te dichtbij het spoor zou komen te staan.

De 'Mooiste boom van Hoogeveen' is vorige week gekapt.

De 'Mooiste boom van Hoogeveen' is vorige week gekapt. Foto: Anne Aalders

Anne Aalders, die de boom nomineerde voor de verkiezing in maart dit jaar, fietste woensdagmiddag langs de plek waar hij de boom altijd bewonderde. Tot zijn grote verdriet stond de karakteristieke populier niet meer fier overeind. ,,Ik zag meteen dat er wat mist in het landschap”, vertelt een aangeslagen Aalders. ,,Ik ben gaan informeren bij de mannen die daar aan het werk waren en die vertelden dat de boom plaats moest maken voor het omleggen van het spoor. Ongelofelijk toch, dat zo’n markante boom, een stil monument met een prachtig verhaal, moet wijken omdat wij mensen per se nog sneller van A naar B moeten?”

Onderhoud

De boom was volgens de natuurliefhebber oud, maar zeker nog niet afgeschreven. Al zeker tien jaar hield de Hoogevener de boom, die zo verlaten in het land stond, in de gaten. Aalders had zo gehoopt dat de boom het onderhoud zou krijgen dat hij zo verdiende. Het was een boom met een geschiedenis, weet Aalders. ,,De boom werd in zijn jonge jaren begroet door Fluitenbergers die via de Prilleweg door de weilanden, over het spoor naar Hoogeveen liepen. Het was een soort herkenningspunt. Hij wees mensen de weg.”

Domper

Het is ook een domper voor boomexpert Björn Olthof van IVN, die in maart de doorslag gaf tijdens de verkiezing van IVN. De eenzame populier was volgens hem de meest bijzondere boom van Hoogeveen. ,,Niet per se de mooiste, maar wel een met een prachtig verhaal”, vertelt Olthof uit. ,,De boom was bijna 100 jaar oud, voor een populier een flinke leeftijd. Het was een echte veteraan die al aan het aftakelen was. De boom was al bezig met het maken van een nieuwe kroon en dat maakte deze populier voor mij erg bijzonder.”

Olthof zag de kap van de knoeperd al aankomen. ,,Ik had al navraag gedaan bij de aannemer en bij de gemeente. Het zat er al aan te komen. Ik ben er wel van geschrokken, maar het is niet anders. Anders was de boom vanzelf doodgegaan, want de conditie was niet denderend.”

Uitgebreid onderzoek

Aldert Baas van ProRail geeft aan dat er uitgebreid onderzoek is gedaan naar de populier en of deze kon blijven staan. Dat was niet het geval. ,,Wij zijn daar bezig met de voorbereidingen voor de werkzaamheden om het spoortracé om te leggen. De spoorboog wordt zodanig verruimd dat het treinverkeer er met een hogere snelheid langs kan. Wij kwamen deze boom tegen en we moesten hoe dan ook zeker weten dat de boom in weer en wind overeind zou kunnen blijven staan. Iedereen begrijpt dat de veiligheid voorop staat. Helaas moest de boom gekapt worden en tijdens het kappen van de boom kwamen we erachter dat deze ook al in staat van ontbinding was. Wij snappen dat het vervelend is voor de omgeving, omdat dit inderdaad een bijzondere boom was. Een populier wordt normaal niet zo oud.”

Niek van der Veen van de gemeente Hoogeveen geeft aan dat de boom op particuliere grond stond en dat er dus geen vergunning is afgegeven. ,,Dat was ook niet nodig, omdat de boom niet op de lijst van beschermde bomen in de gemeente stond.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu