De 17-jarige Annemieke uit Roden werd door messteken om het leven gebracht. Haar neef Rick uit Grijpskerk waarschuwt in een film voor dragen van messen: 'Zo heftig, dat je het haast niet kunt geloven'

De 24-jarige Rick Bremer uit Grijpskerk werkt samen met andere jonge nabestaanden van geweldslachtoffers mee aan een film over de gevaren van het dragen van messen op straat door jongeren. De Groninger was 16 jaar toen zijn nichtje Annemieke van Dijk uit Roden door messteken om het leven werd gebracht. Zij was 17 jaar.

Rick Bremer (24) uit Grijpskerk met een foto van zijn vermoorde nichtje Annemieke van Dijk (17) uit Roden.

Rick Bremer (24) uit Grijpskerk met een foto van zijn vermoorde nichtje Annemieke van Dijk (17) uit Roden. Foto: Marjorie Noë

,,Naar mijn gevoel hebben steeds meer jongeren een mes bij zich. Daarmee groeit ook het gevaar dat mensen het slachtoffer worden”, zegt Bremer. ,,Het is verontrustend omdat ze zich er vaak niet van bewust zijn wat ze met een mes kunnen aanrichten. Als je dat niet hebt meegemaakt, weet je niet hoe erg het uit de hand kan lopen. Pas als je het hebt meegemaakt, weet je wat een mes kan aanrichten.”

Ex-vriend

Juli 2013 werd zijn nicht Annemieke, de dochter van de zus van zijn moeder, door haar ex-vriend in haar eigen huis met 27 messteken om het leven gebracht. ,,Ik werd gebeld door mijn vader. Hij vertelde meteen dat Annemieke was neergestoken en dat ze het niet had overleefd. Ik was bij vrienden. Ik weet nog goed dat ik tegen mijn vader zei: ‘Ik vind dit geen leuk grapje’. Mijn vader zei dat het geen grapje was, het was echt. Het is zo heftig dat je het haast niet kunt geloven.”

Bremer ervaarde welke verwoestende effecten een fataal geweldsmisdrijf heeft op de nabestaanden. ,,Wat normaal een ver-van-je-bed-show is, gebeurde nu in mijn eigen familie. Dat iemand op zo’n jonge leeftijd het leven ontnomen wordt en dan op zo’n manier. Het heeft gezorgd voor een niet te herstellen wond in het leven van mijn tante en mijn neef, de broer van Annemieke. Ik denk dat haar dood altijd als een soort zwarte deken boven de familie hangt.”

Campagne

De inwoner van Grijpskerk zegt dat er elke dag wel een moment is waarop hij aan zijn nichtje denkt. Door mee te doen aan de campagne tegen dragen van messen hoopt Bremer de jeugd duidelijk te maken wat een dodelijke steekpartij teweeg brengt. De film is een initiatief van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Dertien nabestaanden van negen slachtoffers hebben meegewerkt.

Bestuurslid Wicky van der Meijs van de Federatie zegt dat zij zich al jaren zorgen maakt over het toenemende aantal jongeren dat met messen over straat loopt. Haar vader werd in 2002 door een messteek om het leven gebracht. ,,Waarschijnlijk door een jonge man, de moord is nooit opgelost.”

Opwelling

Op 22 februari is het de Europese Dag van het slachtoffer. ,, Met die dag in het vizier heb ik bedacht dat we nabestaanden in de leeftijd van negen tot 37 jaar gevoelens voor de camera laten delen. We willen jongeren waarschuwen en oproepen om geen mes mee te nemen. Ik ben bang dat er soms situaties ontstaan dat men in een opwelling een mes trekt en iemand neersteekt. Dan ben je een moordenaar.”

Van der Meijs streeft ernaar dat de film op zoveel mogelijk middelbare scholen getoond wordt. ,,Rond de Dag van het slachtoffer roepen we ouders via sociale media op om de film te delen en de school van hun kinderen te vragen om deze in de klassen te tonen. Er is bewust gekozen voor verhalen van jonge nabestaanden, omdat zij dichtbij de belevingswereld van jongeren staan.”

De film is gefinancierd door Fonds Slachtofferhulp Nederland. Scholen die de film willen hebben kunnen mailen naar: secretariaat@fngnederland.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu