De 39e editie van Sweelpop komt eraan. Maar kunnen Snelle en Diggy Dex wel optreden tijdens het oudste popfestival van Drenthe? ‘We blijven duimen’

Het oudste popfestival van Drenthe maakt zich op voor de 39e editie, maar of Sweelpop op vrijdag 20 augustus wel door kan gaan is maar de vraag. Voorzitter Mark Nijenbanning van stichting Werkgroep Jongerendag Zweeloo blijft in ieder geval hoopvol.

Het bestuur van de stichting Werkgroep Jongerendag Zweeloo, met staand in de tweede rij geheel rechts Mark Nijenbanning.

Het bestuur van de stichting Werkgroep Jongerendag Zweeloo, met staand in de tweede rij geheel rechts Mark Nijenbanning. Eigen foto

Hoi Mark, wat schoot er tijdens de persconferentie van 9 juli als eerste door jullie hoofd?

,,Vooral teleurstelling. Het gaat er 20 augustus heel anders uit zien dan we aanvankelijk dachten. Eind juni leek het erop dat het festival sowieso door kon gaan, maar daarna steeg het aantal besmettingen snel en sloeg de euforie om in onzekerheid.”

En nu? Gaan jullie door met voorbereiden?

,,Jazeker, dat is niet anders dan in andere jaren. Wel hebben we financiële afspraken met leveranciers gemaakt. Enerzijds blijf je positief, anderzijds is het ontzettend spannend. Maar het enthousiasme onder onze vrijwilligers is er niet minder om. We houden vast aan het kleine beetje hoop dat we hebben.”

Vallen jullie onder het garantiefonds van de overheid?

,,Nee, omdat we in de afgelopen twee jaar geen annuleringsfonds voor pandemiedekking hadden. Dat is best wel een dure verzekering en kost meer geld dan het oplevert. Stel je hebt vanwege slecht weer een festival met minder opbrengsten, dan is zo’n verzekering niet te betalen. Mochten we dit jaar vanwege corona extra kosten maken, dan is de gemeente Coevorden bereid om een percentage daarvan te compenseren.”

Wie treden er 20 augustus op?

,,Snelle en de Lieve Jongens band, Diggy Dex, Daredevils, Hannah Mae en Beatcrooks.”

Hoeveel kaarten zijn er te koop?

,,2500 kaarten. Daarvan zijn er nu ruim duizend verkocht.”

Denken jullie na over een alternatief op het festivalterrein, mochten de richtlijnen niet veranderen?

,,Ja, maar zitplaatsen is sowieso geen alternatief. Het bezoekersaantal is voor ons cruciaal. Stel dat we 1500 mensen mogen toelaten die staand geen anderhalve meter afstand hoeven te houden, dan betekent dat groen licht. Nu is die richtlijn nog 1000 mensen en zitten. Daarmee komen we niet uit de kosten.”

Wel of geen Sweelpop deze zomer, gaan jullie toch iets organiseren?

,,Zeker. We wachten de komende persconferentie af en dan besluiten we wat we op basis van de maatregelen in korte tijd wel kunnen doen. Vorig jaar kwamen we met Sweelpop op Tour naar de mensen toe, met muziek en een dj langsgaan bij een bruiloft, buurtbarbecue of verjaardagsfeest. Dat is dit jaar ook een optie, net als kleinschalige optredens op de terrassen houden.”

Volgend jaar bestaan jullie 40 jaar. Dan maar een extra knallend feest?

,,Ja, dan gaan we extra groot uitpakken. Geen twijfel mogelijk. Maar eerst blijven we duimen voor 20 augustus.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu