De Cascaderun: een hele prestatie, met soms een extra lading

Henk en Hennie Winkel in het startvak.

Gewoon een paar mijl rennen? Nou nee. Voor sommige deelnemers was deelname aan de Cascaderun, zondag in Hoogeveen, helemaal niet zo gewoon.

Hij is nu al trots. De loop moet nog beginnen, maar deelnemer Henk Winkel (59) uit Hollandscheveld heeft er een stuk of vier testruns op zitten en weet dat hij het kán. En dat is best bijzonder.

Er is heel wat gebeurd sinds hij de vijf mijl vorig jaar uitliep. Nog geen twee maanden later kreeg hij de diagnose slokdarmkanker. Een zware operatie volgde.

Zonder slokdarm

Nu staat hij in vak G, zonder slokdarm en met een maag die maar een derde is van wat ie was. Eten kan hij alleen nog in kleine porties. Hij is er tien kilo lichter door geworden.

Hij weet dat hij geen tijd neer zal zetten die de pakweg 50 minuten van vorig jaar evenaart. Maar ach, 60 minuten moet lukken. Hij zal het rennen moeten afwisselen met wandelen. Maar het is toch heel wat dat hij er überhaupt stáát. En dat hij nog net even een regenbui op de kop krijgt? Ach, wat zou het.

,,Veel mensen reageerden verbaasd toen ze me zagen. ,Doe jíj ook weer mee?’, vroegen ze. Toen ik was geopereerd, heb ik direct gezegd: ik wil eigenlijk wel weer meedoen aan de Cascaderun. Ik loop hem al acht of negen jaar. Dus zodra het lukte, ben ik weer gaan hardlopen en mountainbiken. Ik ben heel sportief. Niemand had daarom ook verwacht dat ik slokdarmkanker zou krijgen. Ik moet nu alleen wel goed uitkijken dat ik niet te gek doe. Ik moet niet te veel energie verbruiken, want dan val ik nog meer af.’’

Venijnige hoofdpijn

Winkel loopt voor het goede doel. Dat is niet de bestrijding van slokdarmkanker, maar clusterhoofdpijn. Het geld dat hij ophaalt gaat naar de stichting Beat the Beast , die is opgericht door de Hoogeveense Sterre Zwartscholten en waar hij inmiddels bestuurslid van is.

Vorig jaar liep hij ook voor deze club, die zich hard maakt voor meer bekendheid en meer onderzoek naar deze venijnige vorm van hoofdpijn.

Hij is bepaald niet de enige die een goed doel verbindt aan zijn sportieve prestatie. Sterker, de Cascaderun stikt van de goede doelen.

Het evenement zelf steunt er sowieso elk jaar twee. Dat is altijd Unicef en jaarlijks een regionaal doel. Deze keer is dat het GigaG Festival in Pesse, een muziekfestival voor mensen met een beperking. De Cascaderun heeft zelf een GigaG loop in haar programma opgenomen.

Stefan mag als eerste Jonge Hoogevener het startschot geven

Verder hebben veel deelnemers zo hun eigen goede doel. Zoals Stefan Alles (9) uit Hoogeveen. Hij is de eerste Jonge Hoogevener van het Jaar en mag het startschot geven van de Unicef Kinderloop. Die maakt sinds elf jaar deel uit van de Cascaderun.

Stefan heeft zijn titel te danken aan de geldinzameling die hij hield voor Spieren voor Spieren. Met zijn eigen flessenactie haalde hij vorig jaar bijna 400 euro op en het jaar daarvoor nog iets meer.

Stefan, die lijdt aan een lage spierspanning, laat het niet bij het lossen van het startschot. Hij doet zelf ook mee. Eerst een paar rondjes met de kleuters; daarna zijn eigen tijdloop van 12 minuten. Bekaf is hij na afloop. Des te lekkerder smaakt de beloning: het ijsje.

Drie generaties, of toch niet?

De families Jansen en Van der Pol hadden zo hun persoonlijke goede doel bedacht: meelopen met drie generaties. Opa , vader en de kleinzoons. Vorig jaar deden ze ook mee met drie generaties, maar toen was maar één kleinzoon van de partij.

,,Nu wilden ze er beiden voor gaan. We hebben er twee maanden voor getraind’’, zegt vader Edward van der Pol (49) uit Hillegom, die aan de kant staat.

Aan de kant? Ja dus. Vlak voor de run is een spierscheuring in zijn kuit geconstateerd. ,,Bij de laatste training ging het mis. De fysiotherapeut zegt dat ik echt niet mee kan doen. Een beetje sneu, maar het is niet anders.’’

En dus rent opa Lammert Jansen (67) de vijf mijl nu alleen met zijn kleinzoons: Jim (16) en Jack (11). Onder enthousiaste aanmoediging van Edward.

Nieuws

menu