De Drentse Paosbloem (wilde narcis) dreigt te verdwijnen (en daar willen Landschapsbeheer en provincie Drenthe iets aan doen)

Landschapsbeheer Drenthe en de provincie Drenthe vragen aandacht voor het behoud van de wilde narcis. Foto: Stefan Pronk.

Landschapsbeheer Drenthe organiseert donderdag 4 maart een online bijeenkomst over de zeldzame wilde narcis, ook wel Drentse Paosbloem genoemd. Door onder andere te vroeg maaien maakt de bloem steeds minder kans.

De Paosbloem was oorspronkelijk in Drentse beekdalen te vinden en werd daarna geïntroduceerd op Drentse boerenerven. In de loop der jaren is de inheemse bollensoort zeldzaam geworden. Daarom is actie is nodig, vinden Landschapsbeheer Drenthe en de provincie Drenthe. Ze hopen dat erfeigenaren zich willen inzetten voor het behoud van de Drentse bloem.

Te vroeg maaien

De belangrijkste redenen voor het verdwijnen van de wilde narcis zijn herinrichting, modernisering en intensiever onderhoud van Drentse tuinen en (boeren)erven. De bol voelt zich op veel plekken thuis, maar kan niet tegen te vroeg maaien: de bloem heeft dan geen kans haar zaden te vormen en te verspreiden.

Informatiebijeenkomst

Erfeigenaren kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het voortbestaan van de wilde narcis. Tijdens de informatiebijeenkomst op donderdag 4 maart krijgen ze hier tips voor. Ook wordt stilgestaan bij de herkenning van de wilde narcis.

De bijeenkomst is van 20.00 uur tot 21.30 uur. Aanmelden kan via de agenda op www.lbdrenthe.nl.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu