De Drentse boswachters houden van bomen (en kappen ze daarom soms om)

Plezier op de bos- en houtdag van Staatsbosbeheer. Foto: Jan Willem Horstman

Waarom worden er stippen op bomen gezet, wat is een letterzettertje en kapt Staatsbosbeheer echt zoveel bomen? Het kwam zaterdag allemaal aan de orde tijdens de bos- en houtdag bij het Boomkroonpad bij Drouwen.

Met zijn handen in zijn zij staat boswachter Dennis Moerkerken (30) bij het Boomkroonpad in Drouwen. Hij wijst twee bomen aan, waarvan de ene een stuk dikker is dan de andere. „Hoe oud denken jullie dat ze zijn?”

De mensen die om Moerkerken heen staan, noemen verschillende leeftijden. Maar allemaal denken ze dat de dikste boom ook de oudste is. „Beide bomen zijn geplant in 1935. Maar de dikste had meer mogelijkheden. Er staat bijvoorbeeld geen andere grote boom in zijn buurt. De omvang zegt dus lang niet altijd iets over hoe oud een boom is.”

'Nou, niets is minder waar'

Wie iets wilde leren over bomen en het bos was zaterdag bij het Boomkroonpad op de juiste plek. Voor het tweede jaar op rij hield Staatsbosbeheer daar een bos- en houtdag. Boswachters verzorgden rondleidingen, er waren machines en opgezette dieren te zien en ook waren er speciale activiteiten voor kinderen.

„We willen graag iets vertellen over het bos en over hoe wij werken”, zegt boswachter Martijn Harms (37), die al vanaf zijn zestiende actief is in de boswachterij Gieten-Borger.

Hij weet uit ervaring dat nogal wat mensen moeite hebben met bomenkap in het bos. „De indruk bestaat dat dit op heel grote schaal gebeurt en ook hoor je wel eens dat Staatsbosbeheer dit alleen maar doet om geld te verdienen. Nou, niets is minder waar.”

Oranje stip, lintje om de stam

Per jaar velt Staatsbosbeheer ongeveer één procent van de bomen in zijn bossen. „Dat doen we om een gevarieerd bos te houden, qua soorten en qua leeftijd van de bomen. Er gaat nooit zomaar een boom weg, er zit altijd een gedachte achter. Hierbij kijken we ook nadrukkelijk naar de dieren die in het bos leven.”

Tijdens de rondleidingen kwam dit uitgebreid aan bod. Staat er een oranje stip op de boom, dan mag deze boom weg. Hangt er tijdens de periode van bomenkap een lintje om een bepaalde stam, dan gaat het om een exemplaar dat extra bescherming verdient.

Soms moeten bomen weg omdat ze ziek zijn, ook in de buurt van het Boomkroonpad. Daar zijn nogal wat letterzettertjes actief. „Kevertjes die gangen graven onder de schors van een fijnspar. Als je naar zo’n stam kijkt, lijkt het net of er op is geschreven. Daarom de naam letterzettertje”, verduidelijkt Harms.

Planten gaat nog altijd handmatig

Fijnsparren die dit lot treft, zijn herkenbaar omdat de schors loslaat. Wordt een fijnspar getroffen door wortelrot, dan is dit van de buitenkant niet te zien. Deze schimmels vreten de boom van de onderkant als het ware op. „Hier worden ze niet stabieler van en dit is dus best gevaarlijk. Ontdek je een fijnspar met wortelrot, dan kun je ervan uitgaan dat de fijnsparren in de omgeving er ook door getroffen zijn”, zegt Moerkerken.

Maar gelukkig is het gros van de bomen gezond. En worden ook ieder jaar flink wat jonge boompjes geplant. In tegenstelling tot de kap gaat dat nog allemaal handmatig, zo leerden de bezoekers zaterdag. Harms schat dat er zo’n tweeduizend mensen een kijkje kwamen nemen. „Vorig jaar waren het er ruim zeshonderd, maar toen was het heel koud. Dit keer waren de weersomstandigheden top.”

In Drenthe is het meeste bos

Drenthe is de bosrijkste provincie van ons land. Ruim 18.000 hectare is bedekt met bos. Op nummer twee en drie staan Gelderland en Noord-Brabant. De minst bosrijke provincie is Zeeland. In de loop der jaren is er in ons land steeds meer bos bijgekomen. Momenteel is zo’n tien procent bos. In 1950 was dat nog zeven procent en in 1850 drie procent.

„We oogsten nu hout dat door generaties voor ons geplant is. We zorgen dat generaties na ons ook kunnen oogsten door nieuwe aanplant. Bos blijft bos”, aldus Staatsbosbeheer. Nog een weetje: Negentig procent van het hout in Nederland komt uit het buitenland. Van de tien procent die ons land zelf produceert, komt drie procent van Staatsbosbeheer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu