De Drentse geschiedenisprijs 2018: Een prijs voor een duik in de historie

Wie wint de Drentse geschiedenisprijs 2018? De Drentse Historische Vereniging maakt de winnaar op 17 maart bekend. Van de vijftien genomineerden zijn er nog drie in de race.

Sinds 2001 reikt de Drentse Historische Vereniging (DHV) ieder jaar een prijs uit een persoon, groep of instelling die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Drentse geschiedschrijving. De prijs kan worden uitgereikt vanwege een boek of artikel, maar ook een film, een website of bijzondere actitviteiten voor een project komen in aanmerking.

De jury kijkt bij de beoordeling onder meer naar kwaliteit, originaliteit en hoeverre de inzending de belangstelling voor de Drentse geschiedenis bevordert. Sinds enkele jaren is er ook een publieksprijs.

Vanaf vandaag tot 17 maart 12.00 uur kan iedereen via de website van de DHV een stem uitbrengen op een van de drie kandidaten die de jury voor de prijs heeft genomineerd.

Drentse geschiedenis onder de aandacht

Anja Schuring (61) uit Assen is voorzitter van de in 1980 opgerichte DHV. De vereniging ontstond uit een fusie van de Historische Vereniging Drenthe (uitgever van de Baander) en de Drentse Genealogische Vereniging (uitgever van Spint’arwten). Momenteel telt de club ruim achthonderd leden.

,,Met het instellen van de DHV-prijs wilden wij de Drentse geschiedenis meer onder de aandacht brengen, maar ook onze eigen vereniging’’, zegt Schuring. Sinds enkele jaren wordt de uitreiking van de prijs live op de radio uitgezonden door RTV Drenthe. Dit gebeurt in een rechtstreekse uitzending van het programma Drenthe Toen.

Vijftien genomineerden

,,Dit jaar waren vijftien genomineerden voor de prijs. Iets meer dan de vorige keer, maar minder dan in voorgaande jaren’’, zegt Schuring. Bij de laatste twee edities brachten zo’n 1400 mensen via de DHV-website hun stem uit voor de publieksprijs.

De juryprijs bestaat uit een oorkonde en duizend euro. De winnaar van de publieksprijs krijgt een kunstwerk. Dit jaar is Henk Geertsma uit Assen daarvan de maker. Vorig jaar ging de juryprijs naar Kees en Marieke Opmeer voor het boek de kano van Pesse. Henk van Triest met het boek Hoe de middenstand uit Hoogeveen ging met de publieksprijs aan de haal.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu