De Drentse ruilverkavelingen online

Een foto uit 1940. In de Wold Aa wordt een stuw aangelegd voor de verbetering van het stroomgebied in die regio, ook een onderdeel van een ruilverkaveling die het werk voor de boeren gemakkelijker moest maken.

Het mooie Drentse landschap dat nu vooral toeristen trekt is voor een heel groot deel gemaakt tijdens ruilverkavelingen. De historie daarvan ligt vast in 4000 foto’s, die nu online te bekijken zijn op de website van het Drents Archief.

De foto’s zijn gered door Fré Strating, die als medewerker van de Dienst Landelijk Gebied (nu Prolander) betrokken was bij veel ruilverkavelingen. Zo’n zeventig procent van Drenthe is de afgelopen honderd jaar op de schop geweest, waarbij het oude historische landschap meestal als inspiratiebron heeft gefungeerd bij de herinrichtingsplannen. Mensen als Harry de Vroome hebben het nieuwe Drenthe gemaakt tot een provincie die nu de inkomsten voor driekwart uit toerisme en recreatie haalt.

Met het digitaal beschikbaar maken van de foto’s en de al bestaande beschrijvingen van de historie heeft Drenthe als enige provincie de ruilverkavelingsgeschiedenis vastgelegd en beschikbaar gemaakt voor iedere geïnteresseerde.

En dat zijn er heel veel, want de zaal van Podium Zuidhaege puilde uit bij de presentatie van die fotocollectie en van een documentaire die binnenkort op RTV Drenthe te zien is en de hele maand september in het Drents Archief in Assen. Dat gebeurde tijdens een symposium waarin werd afgerekend met een flink aantal mythes. Dat Drenthe er altijd zo heeft uitgezien was er maar een. Zo hebben niet de ruilverkavelingen gezorgd voor kaalslag, maar juist voor toevoeging van duizenden bomen. Ook het kanaliseren van beken was niet de schuld van de ruilverkavelingen, zo betoogde voormalige provinciaal ambtenaar Bernhard Hanskamp, die wat boeken heeft geschreven over de veranderingen van het Drentse landschap. Landschapsarchitect Henk van Blerck roemde Drenthe om het ‘groene maatpak’ dat in honderd jaar is gecreëerd, maar voelt als oud historisch landschap. „We hoeven niet naar Versailles, we hebben het hier, het is een geschenk.”

Nieuws

menu