De Hondsrug, de VAM-berg en meer heuvels: welke 'bergen' in Drenthe en Groningen herken jij in deze reliëfkaart?

Burgemeester Sebastiaan van 't Erve van de gemeente Lochem deelde de kaart. Het bleek een hit. Foto's: Mapsland en Gemeente Lochem

Zwitsers zullen ons vierkant uitlachen, maar wij Nederlanders raken opgewonden van een kleine glooiing in ons landschap. Een reliëfkaart die de heuvels en ‘bergen’ in ons Nederland prachtig laat zien werd gedeeld door burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve van het Gelderse Lochem en massaal bekeken.

„Ik kwam hem online tegen”, zegt de burgemeester van Lochem. „En toen heb ik hem gedeeld.” De kaart, al in 2012 gemaakt, bleek een hit. Zijn tweet was maandag al door 80.000 mensen gezien.

„Iedereen doet natuurlijk wat ik ook deed”, zegt Van ‘t Erve. „Meteen kijken wat er in jouw omgeving op de kaart te zien is.”

Drenthe

Laten we dat eens doen voor Drenthe. De provincie heeft in het oog springende glooiing. Je weet het vast: dat is uiteraard: de Hondsrug. De rug die zich uitstrekt van Emmen tot de stad Groningen is duideljk zichtbaar. Dat moet ook haast wel met een lengte van 70 kilometer. De gemiddelde hoogte boven NAP is 20 meter.

In Drenthe zijn meer hoogtes. Zo is daar de VAM-berg, ook wel de Col du Vam. Het is met 48 meter boven NAP het hoogste punt van Drenthe.

Groningen

Groningen dan. Hoe is het daar gesteld? Nou, het valt maar weer op dat Groningen nogal vlak is. Toch heeft Groningen een paar hoogtes. In Oost-Groningen is een ‘bergje’ te zien. Het gaat om de Onstwedde Holte, een heuvelrug die bestaat uit twee heuvels en is ontstaan door oprukkende gletsjers. Ten noorden van Onstwedde zit het hoogste punt met 12 meter boven NAP.

Verder valt op dat rondom het Oldambtmeer wat hoogteverschil zichtbaar is. De Kardingeheuvel in de stad Groningen zou met een hoogte van 30 meter boven NAP ook zichtbaar moeten zijn, maar omdat het om een relatief smal bergje gaat, is het maar moeilijk te zien.

‘Kom alleemaal naar de Lochemse Berg’

Burgemeester Van ‘t Erve vond de kaart op de website Mapsland . Een paar dagen na zijn tweet meldde de maker zich bij hem. De kaart blijkt van de hand van Jan-Willem van Aalst.

 „Hij gaat nog steeds als een malle op mijn twitteraccount”, zegt de burgemeester van Lochem die trots is,omdat ’zijn’ Lochemse Berg duidelijk te zien is op de kaart. Die heuvel van 49 meter hoog strekt zich flink uit en is daardoor heel duidelijk zichtbaar.

„Voor mij was het delen even een gebbetje”, zegt Van ‘t Erve die nooit had verwacht dat zoveel mensen de kaart zouden zien en delen. Hij lacht: „Die tachtigduizend mensen mogen allemaal een kijkje komen nemen in onze mooie gemeente. Moeten we alleen wel even zorgen dat corona voorbij is...”

De kaart groot bekijken? Dat kan hier .

Nieuws

Meest gelezen

menu