De Koelenweg bij Huis ter Heide gaat op slot voor auto's: een zegen voor de buurvrouw die de straat niet meer op durft, een vloek voor de buurman die vreest voor tweespalt in de buurt

Vanaf september gaat De Koelenweg in Huis ter Heide dicht voor gemotoriseerd verkeer. Het voorstel van het college van B en W in Noordenveld moet een einde maken aan ruim twintig jaar ellende. Op, maar ook over de weg.

De melkwagen moest plat op de rem.

De melkwagen moest plat op de rem. Foto: Harry Tielman

In de brandende hitte halen Stephan en zijn collega van Hendriks bouw nog snel even wat spullen bij de loods van hun bedrijf aan de Koelenweg. De afsluiting van de weg was eerder op de dag hét gespreksonderwerp in de kantine. ,,Iedereen baalt ervan”, weet Stephan. Wie op de Koelenweg moet zijn, moet straks een ontheffing aanvragen. ,,Het kan vast allemaal geregeld worden, maar het is voor ons wel lastig.”

Mensen die aan de Koelenweg wonen mogen voor drie voertuigen een ontheffing aanvragen. Hoe het moet met de twaalf bedrijfsauto’s van Hendriks en een veelvoud aan leveranciers weet Stephan nog niet. ,,Het wordt een boel geregel.”

Allemaal van de sokken

Even verderop woont Marijke Middelbos (42). Zij is maar wat blij met de door de gemeente voorgestelde maatregel. ,,Perfect”, vindt ze. ,,In de zeven jaar dat we hier met het gezin wonen hebben we allemaal wel wat meegemaakt op de weg. Mijn man is met het hardlopen van de sokken gereden, mijn zoon op de fiets”, stelt ze.

Langs de kant van de weg staan we te praten. In de tussentijd gebeurt een hoop. Een grote melkwagen van FrieslandCampina moet vlak voor een wegversmalling op de rem voor een fietser. Auto’s passeren elkaar ternauwernood. De borden die weggebruikers attenderen op aanpassingen in de weg of gevaarlijke situaties schreeuwen je tegemoet. En de biggenruggen, zoals de witte betonnen paaltjes in de berm blijken te heten, zijn aan de rode vlaggetjes te zien al herhaaldelijk over het hoofd gezien.

In de afgelopen jaren probeerde de gemeente het nodige om de problemen op te lossen. ,,Het is hier één en al kuilen. Daar rijd je je auto op stuk”, vertelt Middelbos. ,,Die worden af en toe opgevuld, maar dat helpt niks.” De dure zogenaamde bollard, die halverwege de Koelenweg staat, moest zorgen voor een geleidelijke doorstroming van het verkeer op piektijden.

Haaks op de paal

Volgens Middelbos is het systeem al minstens een jaar kapot. ,,Mensen reden ertegenaan, dat veroorzaakte storing en dan gingen de palen weer naar beneden”, zegt ze. ,,Ik heb wel eens een mevrouw in een klein rood autootje helemaal haaks op die paal zien staan. Dat was zo’n raar gezicht, daar heb ik vreselijk om gelachen. Niet aardig voor die mevrouw natuurlijk, maar ja..”

Ook Wim en Aaltje Pastoor, die verderop aan de Koelenweg wonen, hebben het nodige meegemaakt. De Rotterdamse dame die, onderweg naar Veenhuizen, lelijk ten val kwam en de benen helemaal open had. Of dat de zeventigers, allebei fietsliefhebber, eigenlijk alleen nog maar linksaf durven te slaan als ze op pad gaan. De andere kant van de Koelenweg mijden ze.

Tweedeling

Toch zijn zij niet blij met wat er allemaal gebeurt. ,,Het zorgt voor een tweedeling”, vreest Wim Pastoor, geboren en getuigen op Huis ter Heide. Jarenlang hield hij zich bezig met de kwestie-Koelenweg. ,,Er wordt veel te weinig naar elkaar geluisterd. Het is te ver weg van het gemeentehuis, zo lijkt het tenminste.”

De gang van zaken steekt hem. „Al die maatregelen. Hier ligt wel voor een half miljoen. 700.000 euro, dat bedrag heb ik ook horen zeggen. De laatste tien jaar zijn verknoeid met ambtelijk falen en geld”, vindt hij. Ondertussen zijn de zorgen over hoe het straks allemaal moet als de wegafsluiting een feit is, er volop.

,,We worden ouder, wat als we hulp nodig hebben? En er komen vaak mensen die vragen naar het oorlogsmonument, hoe moet het daarmee? En de bezorgdiensten?” De weg verbreden, dat vindt het echtpaar een betere oplossing. Of de weg dicht op spitsmomenten. Of van die inhaalplateaus langs de weg. ,,Het ergste vind ik dat ik tegen familie moet zeggen: je moet omrijden. De gemeenschap lijdt hieronder”, zegt een aangeslagen Pastoor.

Verbetering

Voor bezoekers is inderdaad geen ontheffing mogelijk, laat de gemeente Noordenveld weten. Ook bezorgdiensten moeten hun route aanpassen. ,,Als we veel ontheffingen uitgeven, hebben de maatregelen veel minder effect, want dan rijden er alsnog veel auto’s over de Koelenweg. In gevallen van bijzondere aard kan het college van burgemeester en wethouders besluiten om wel een ontheffing te verlenen. Dit geldt bijvoorbeeld niet voor woon-werkverkeer”, zegt de gemeente in een schriftelijke reactie.

Middelbos ziet het in elk geval met vertrouwen tegemoet. ,,Ik ga ervan uit dat de mensen die er straks nog rijden netjes rijden. Het eerste jaar dat we hier woonden reden we nog op twee wielen door de berm als er een andere auto aankwam. Dat kost je je auto”, zegt ze lachend. ,,Nu staan we stil tot de andere auto voorbij is.” Ze verwacht dat de afsluiting de leefbaarheid aan De Koelenweg zal verhogen. ,,Mijn buurvrouw heeft geen auto meer, alleen een scootmobiel. Maar daarin durft ze nu de weg niet op. Ze is erdoor aan huis gekluisterd.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu