De Kruimel in Gasselte bestaat 30 jaar: bruin café tot trouwlocatie

Het personeelsteam van De Kruimel. Foto: Esmeralda Kroon fotografie

De Kruimel in Gasselte bestaat dertig jaar. Het restaurant begon ooit als bruin dorpscafé en is uitgegroeid tot bekende trouwlocatie. Op de website Toptrouwlocaties staat De Kruimel met het cijfer 9,9 op plek 1 van de 650 aangesloten trouwbedrijven van Nederland.

Eigenaar Carolien Pepping gaat het jubileum niet uitgebreid vieren. „We hebben hier geen stamgasten, dus voor wie zou ik het nog vieren? Bovendien vind ik het niet oké om dat zonder Dries te doen.”

Dries is de echtgenoot van Pepping, die tweeënhalf jaar geleden overleed. Samen begonnen ze in 1992 het café in de oude bakkerij van Gasselte. „We kwamen steeds maar niet op de naam. Toen bedachten we dat het voorheen een bakkerij was en verzonnen we ‘De Kruimel’.”

In de eerste jaren was het café dikwijls open voor het dorp, maar Carolien en Dries deden het er een beetje bij. „Rond 2000 - ons derde en vierde kindje werden geboren - hadden we het kroegleven wel een beetje gezien. Ik was druk met de kinderen en Dries was in het dagelijks leven vrachtwagenchauffeur.” Het bruin café ging alleen nog op vrijdagavond open.

Besloten feestjes, later trouwerijen

Toen in 2008 het rookverbod voor binnen kwam, besloot het Gasselter echtpaar om zich volledig te storten op besloten feestjes. Vanaf 2010 werd het in gemeente Aa en Hunze toegestaan om te trouwen op locatie. „Dat jaar hadden we één stel dat trouwde. Het jaar erop iets meer. Daarna dertig. Toen vijftig. Nu doen we niet anders meer.”

Dit jaar heeft De Kruimel 175 bruiloften. Op dit moment zit het er elke doordeweekse dag helemaal vol. Daar zitten ook veel inhalers van de coronatijd bij. Maar dat is niet de enige reden. Bij de horecalocatie kunnen bezoekers in informele festivalsfeer te trouwen: met foodtrucks, strobalen en een strandje. „Dat is heel erg in trek. Mensen komen hier voor het festivalgevoel.” In het achterhuis kunnen gasten overnachten, daar is ook een bruidssuite.

Zelfs uit Ierland

Ook bijzonder: in de winter kun je er trouwen in winterfestivalsfeer, met overal lampjes en nepsneeuw. Pepping: „We zijn nu zelfs in gesprek met een stel uit Ierland dat hier speciaal naartoe komt om in december te trouwen. We hebben ook gasten gehad uit Canada en Amerika. Of Amsterdam en Amersfoort, want dit concept hebben ze niet overal. Maar het gros komt hier uit de regio.”

Hoewel Pepping donderdag niet groots uitpakt, gaat ze dit najaar een feest geven voor haar personeel. „Om de proosten op De Kruimel en Dries.”

Nieuws

menu