De Sint Franciscus in Steenwijksmoer: met nieuw glas-in-lood terug in de tijd

De kathedraal van Drenthe. Zo noemde pastoor Slosser (1890 - 1969) ‘zijn’ Sint Franciscuskerk in Steenwijksmoer. Kort na zijn vertrek verdween bijna al het glas-in-lood uit het godshuis. Een halve eeuw later wordt er hard gewerkt om alle kozijnen weer te voorzien van dit bijzondere glas.

Gijs van Eijden, Ad Arends en Henk Haverkort (v.l.n.r.) in de Sint Franciscuskerk in Steenwijksmoer. Op achtergrond is te zien dat een deel van de kerk al is voorzien van nieuw glas-in-lood.

Gijs van Eijden, Ad Arends en Henk Haverkort (v.l.n.r.) in de Sint Franciscuskerk in Steenwijksmoer. Op achtergrond is te zien dat een deel van de kerk al is voorzien van nieuw glas-in-lood. Foto: Jan Anninga

Henk Haverkort (81) woont al tientallen jaren in Emmen, maar hij voelt zich nog altijd verbonden met de kerk in Steenwijksmoer. Hij werd er gedoopt en was er als jong ventje misdienaar. ,,Dat was in de periode van pastoor Slosser. Een aimabele man, die graag sigaren rookte.’’

De naam Slosser wordt nog altijd met respect uitgesproken in het dorp onder de rook van Coevorden. Hij reisde stad en land af om geld bijeen te sprokkelen voor de bouw van een katholieke kerk. In 1931 kon de eerste schop de grond in. Slosser werkte er tot zijn pensionering in 1967 als pastoor. Hij was trots op ‘zijn’ Sint Franciscuskerk en stak ook zelf de handen uit de mouwen om het gebouw zo mooi mogelijk te maken.


Groot was dan ook zijn teleurstelling toen kort na zijn vertrek als pastoor alle glas-in-loodramen eruit werden gesloopt. ,,Een deel van het glas was stuk doordat de ijzeren kozijnen waren gaan roesten’’, zegt Haverkort. ,,Maar ook het Tweede Vaticaans Concilie speelde een rol bij het zo rigoureus weghalen van het glas-in-lood. Het moest allemaal soberder, minder pracht en praal. Slosser zag het met lede ogen aan. ‘Wat hebben ze mijn mooie kerk vernield’, zei hij.’’

Haverkort is een van de mensen die zijn best doet om oude tijden een beetje te laten herleven. Hij zit in een commissie die zich ten doel heeft gesteld om de complete Sint Franciscuskerk weer te voorzien van glas-in-loodramen. Precies zoals het vroeger was.


Dit is geen klus die je zomaar even klaart. Het gaat om meer dan veertig ramen en glas-in-lood is niet goedkoop. Je moet bij een groot raam al gauw rekening houden met een investering van ruim 3000 euro. ,,Het geld dat we nodig hebben, moet binnenkomen via donaties van parochianen, sponsors en andere mensen die deze kerk een warm hart toedragen’’, verduidelijkt Ad Arends (65), die met Henk Haverkort, Gijs van Eijden en Johan Reinink in de speciale commissie zit.

Sinds 2017 keerden dertien glas-in-loodramen terug in de kerk en begin volgende maand worden er weer vijf van deze ramen geplaatst. Wie een raam betaalt, mag er met kleine lettertjes een passende tekst op laten aanbrengen. ,,Dat is al gebeurd, onder meer namen van overleden familieleden’’, verduidelijkt Haverkort.


De oorspronkelijke glas-in-loodramen waren in de stijl van art deco. ,,Met veel unieke kleurrijke bloemmotieven en daarbij blokjes in de stijl van Mondriaan’’, zegt Haverkort. Om weer precies zulke ramen te laten maken, was het nodig om hier goede afbeeldingen van te hebben.

,,De kerk en de parochianen hadden alleen maar zwart-wit foto’s, veelal van een matige kwaliteit. Uiteindelijk lukte het om de zoon van de ontwerper Albert Verschuuren op te sporen. Die man bleek in Australië te wonen en hij had nog wel enkele gekleurde aquarelschetsen van zijn vader en gelukkig ook van de vroegere ramen in de Sint Franciscuskerk in Steenwijksmoer.’’


Met die aquarelschetsen en de zwart-witfoto’s gingen Haverkort, Herman van der Veen en glasatelier Oud Rijswijk aan de slag om alles zo goed mogelijk te reconstrueren. ,,Herman komt een familie die zich nauw met de kerk verbonden voelt. Zijn vader schreef in 1982 bij het 50-jarig bestaan van de parochie een boekje over de kerk en zelf zat hij lange tijd in het kerkbestuur’’, zegt voormalig architect Haverkort.

Bij een renovatie in 2014 zijn er in de kerk nieuwe kozijnen geplaatst van aluminium met daarin gelaagd glas. ,,Glas-in-loodramen kunnen daar aan de binnenkant van worden geplaatst. Zo raken ze van buitenaf niet beschadigd en blijven ze mooi.’’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu