Verbannen voetbalclub De Treffer '16 probeert via rechter toch weer toegang te krijgen tot sportpark in 2e Exloërmond

Het bestuur van De Treffer ‘16 in 2e Exloërmond probeert dinsdag via een kort geding weer toegang te krijgen tot de voetbalvelden in het dorp. Van de gemeente Borger-Odoorn mag de club daar komend seizoen geen gebruik van maken.

Leden van De Treffer '16 bieden wethouder Wind (midden) 1415 handtekeningen aan.

Leden van De Treffer '16 bieden wethouder Wind (midden) 1415 handtekeningen aan. Foto: Marcel Jurian de Jong

Hoe zat het ook alweer?

Wethouder Niek Wind (Gemeentebelangen) maakte begin mei bekend dat voetbalclubs De Treffer ‘16 en TEVV niet meer op de velden mogen in 2e Exloërmond, omdat ze in de afgelopen jaren niet tot overeenstemming kwamen over gezamenlijk gebruik van de velden of het samengaan van beide clubs. De gemeenteraad had de clubs een ultimatum gesteld met als drukmiddel sluiting van de velden.

De ene club kwam toch voort uit de andere?

Klopt, De Treffer ‘16 werd vier jaar geleden opgericht op initiatief van jeugdbestuurders van TEVV, op dat moment (en sinds 1934) de voetbalclub in Tweede Mond. Dat jeugdbestuur zat niet op een lijn met het hoofdbestuur en vreesde te moeten opdraaien voor wanbeleid. Dat had ertoe geleid dat TEVV de eigen kantine had verkocht en met de opbrengst schulden had afgelost die niet in de boeken stonden. De jeugdbestuurders kregen van de gemeente toestemming om als nieuwe club de velden voortaan te huren.

Waarom ging het dan mis?

Eerst kreeg De Treffer ‘16 onenigheid met de stichting Dorpsbelang en Dorpshuis. Die was dankzij een flinke subsidie van de gemeente eigenaar geworden van kantine en kleedkamers en bepaalde de regels. De ruzie werd nimmer bijgelegd, waarna De Treffer de kleedkamers van de verderop gelegen sporthal ging huren en een aantal kantoorunits mocht ombouwen tot eigen kantine.

Toen leden van het leeggelopen en slapende TEVV besloten hun club nieuw leven in te blazen en óók weer op de velden wilden, was het hommeles in het dorp. De gemeente was en is namelijk van mening dat beide clubs bestaansrecht hebben en overeenstemming moeten vinden over het gebruik van de velden. En tussen beide clubs zit zo veel oud zeer dat ze daar niet uitkomen.

Is het enkel oud zeer?

Nee, bij De Treffer ‘16 vinden ze het onbegrijpelijk dat de gemeente de club met TEVV om tafel zette, want TEVV voldoet nog niet aan de eisen van de KNVB. Vanwege het slapende bestaan heeft de club al een paar jaar geen voetballende leden, geen elftallen.

Was er geen andere oplossing mogelijk dan de gang naar de rechter?

Kennelijk niet. Wethouder en gemeenteraad wilden niet terugkomen op hun besluit om de velden op slot te gooien. Het enige dat raadsleden nog hebben uitgesproken, is dat de jeugd in eigen dorp moet kunnen blijven voetballen. Maar wel onder begeleiding van sportcoaches, en niet bij de eigen club. De oprichting van een nieuwe (derde) club bood geen oplossing, want die mocht van de gemeente de velden niet huren.

Mocht De Treffer ‘16 aan het kortste eind trekken in het kort geding dan overweegt de club om komend seizoen ergens in het dorp op privégrond te gaan trainen. In andere gemeenten mogen ‘thuiswedstrijden’ worden afgewerkt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu