De V&D moet helemaal leeg

Veertig blote paspoppen staan in een kluitje op de eerste verdieping van de V&D in Emmen. Hun kleren liggen opgestapeld in de winkel. Het warenhuis moet leeg en liefst zo snel mogelijk. Alles gaat weg voor bodemprijzen dus opsmuk is niet nodig.

De V&D-vestigingen in Emmen en Meppel starten vandaag met de definitieve leegverkoop. Donderdag begint de uitverkoop in het Groningse filiaal en vrijdag in Assen. De winkels gaven voor de sluiting van 16 februari al kortingen tot zeventig procent. Met de huidige leegverkoop komen daar weer kortingen van twintig tot dertig procent bovenop vertelt Bas Terlouw, filiaalmanager van de vestiging in Emmen.

La Place is opslag geworden

Op 17 februari, de dag nadat duidelijk werd dat V&D geen doorstart zou maken, nam Terlouw vrij. Hij moest er even van bijkomen. De Fries werkt negentien jaar voor het warenhuis. ,,Het doet pijn om het dan ten onder te zien gaan.’’ Op 18 februari stond hij weer in de winkel. Samen met Mieke Kruise, de ‘floormanager’ van de kelder, wikkelde hij het faillissement af.

Dat betekent veel bellen en vergaderen met bedrijven en personen die erop toezien dat alles goed verloopt. ,,Ik wist vooraf ook niet dat daar zoveel bij zou komen kijken.’’ Maar hij liep vooral heel veel door de winkel en het magazijn. Samen met Kruise ging hij na welke producten terug moesten naar de leveranciers en wat kon blijven staan voor de grote leegverkoop.

De La Place, waar Kruise achttien jaar geleden begon, is leeggehaald en dient als opslag. De ovens, tafels en stoelen zijn weg. ,,Allemaal naar een andere vestiging’’, vertelt Kruise. In de hoek staan ongeveer vijftig Samsonite-koffers, die worden vandaag niet verkocht. Kruise wacht tot Samsonite ze op komt halen.

‘Uitverkoop mag er ook wel leuk uitzien’

Omdat veel producten al terug bij de leveranciers zijn en men geen lege rekken wilde zien tijdens de leegverkoop, moest er worden ingedikt. In de kelder van Mieke Kruise staat naast het vertrouwde assortiment ook speelgoed en een servies-set. Op de begane grond maken uitzendkrachten van meerdere halflege kledingrekken, één rek. Kruise: ,,Het is dan wel uitverkoop maar het mag er wel leuk uitzien.’’

,,Nu gaan we een paar weken knallen en dan is het klaar’’, vertelt Terlouw. Hij zit aan een houten vergadertafel in zijn kantoor. Hij geniet er nog maar even van want alles moet weg. Letterlijk. Als de gewone artikelen verkocht zijn, gaat de rest van de inboedel de winkel in. De stellingkasten in het magazijn, de paspoppen, ,,en deze ook’’, zegt Terlouw terwijl hij met de rechterhand op ‘zijn’ tafel tikt. Hij lacht er bij maar gemeend lijkt het niet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu