De Voorhof in Emmen: van kerk naar gezondheidscentrum

Architect Hendrik Klinkhamer (links) en Ronald Finke van bouwbedrijf Scholten voor het voormalige kerkgebouw De Voorhof in Emmen. Foto: Boudewijn Benting

Jarenlang gingen kerkgangers naar De Voorhof in Emmen. Nog even en dan is het pand het domein van onder meer huisartsen, een apotheek en een fysiotherapeut.

Diensten zondag. Samen Op Weg Gemeente Emmen Oost. Een bord op de zijkant van de klokkenstoel voor het gebouw verraadt nog de vroegere bestemming van De Voorhof. Jarenlang werd het in de jaren zestig gebouwde pand gebruikt als kerk. De buitenkant is nog grotendeels hetzelfde, maar dat geldt niet voor het interieur. Vrijwel alles is de afgelopen maanden onder handen genomen. Het voormalige kerkgebouw in de wijk Angelslo gaat dienst doen als gezondheidscentrum.

Het pand aan de Statenweg is eigendom van Johan Scholten van het gelijknamige bouwbedrijf uit Dalen. Onder leiding van zijn uitvoerder Ronald Finke werd het gebouw geschikt gemaakt voor de nieuwe gebruikers: een apotheek, drie huisartsenpraktijken, een logopedist, een fysiotherapeut, een thuiszorgorganisatie en een welzijnsgroep. ,,Deze klus was wel een uitdaging’’, zegt architect Hendrik Klinkhamer. ,,Het was zaak om alle huurders een goede plek te geven, maar ik wilde ook het ruimtelijke van het gebouw zoveel mogelijk behouden.’’

Provinciaal monument

De Voorhof is een provinciaal monument, een gebouw dat dus niet gesloopt mag worden. Al lange tijd voordat Scholten eigenaar werd, werd er nagedacht over een ander gebruik van het pand. ,,De stichting Drents Monument nam hierbij het voortouw’’, zegt Klinkhamer. ,,Al snel kwam de optie gezondheidscentrum in beeld. De wijk Angelslo had zo’n voorziening nog niet.’’

Verschillende partijen in deze branche reageerden enthousiast en na ampel overleg lukte het om ze ook allemaal op één lijn te krijgen. ,,Hiermee sloegen ze twee vliegen in één klap’’, zegt Klinkhamer. ,,Een prima herbestemming voor De Voorhof en een prachtige nieuwe voorziening voor de wijk Angelslo.’’ Blijkbaar vonden de provincie en de gemeente dit ook, want zij kwamen over de brug met een subsidie.

Extra verdieping, maar geen hoger pand

Finke geeft met plezier een rondleiding door het gebouw. Aan vrijwel niets is meer te zien dat het vroeger een kerk was. Op de eerste twee etages zijn nieuwe ruimtes gemaakt en in het gebouw is een extra verdieping gekomen. ,,Door de aanleg van een nieuwe vloer, dus niet door het gebouw groter te maken’’, verduidelijkt Finke.

De grote trap aan de buitenkant, die leidde naar de kerkzaal op de eerste verdieping, is verdwenen. Die trap werd overigens niet veel gebruikt. Veel bezoekers van De Voorhof gingen binnendoor richting kerkzaal. Wat wel is gebleven: het kleurrijke gebrandschilderde raam aan de achterzijde.

Lot pastorie nog onduidelijk

De Voorhof is vooral bekend vanwege de grote betonnen klokkenstoel voor het gebouw. Op de klokkenstoel staat met grote letters de naam van de voormalige doosvormige kerk. Dit bouwwerk wordt gezien als onlosmakelijk deel van het pand en is dus ook beschermd. De klokkenstoel wordt binnenkort nog geverfd. Voor het gebouw zijn ten behoeve van het gezondheidscentrum extra parkeerplaatsen aangelegd.

Op 1 oktober krijgen de nieuwe gebruikers de sleutel en kunnen zij met de inrichting gaan beginnen. Wat er met de voormalige pastorie gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

Nieuws

Meest gelezen

menu