De Vrijbuiter is voor veel kampeerders een moetje

De broers Rauwerda komen al jaren bij De Vrijbuiter. Foto: Jan Willem van Vliet

De grootse kampeer- en outdoorwinkel in ons land, De Vrijbuiter in Roden, zit financieel in zwaar weer. Vrijdag kwam naar buiten dat het bedrijf uitstel van betaling heeft aangevraagd. Zaterdag was het nog business as usual.

Het leek zaterdag een dag als alle andere zaterdagen in het vakantieseizoen bij kampeer- en outdoorspecialist De Vrijbuiter in Roden. Alsof er geen faillissement in de lucht hangt. Klanten kwamen in een vrij ononderbroken stroom zoals vrijwel altijd. Maar echt druk was het niet. Van drommen koopjesjagers, belust op een faillissementsuitverkoop, was zeker geen sprake. Die was er dan ook niet.

Binnen in de kampeerhal was van onheil ook weinig te merken. Het personeel hoopt er het beste van en vertrouwt daar ook op. Uit het kampeercafé komt de vertrouwde geur van afbakbroodjes en koffie. Kinderen spelen ondanks de klamme hitte in de ballenbak. Tenten staan in rijen opgesteld. Nergens worden in zo’n grote diversiteit camping- en outdoorspullen aangeboden.

Veel bezoekers weten ook niet dat De Vrijbuiter uitstel van betaling heeft aangevraagd en het voortbestaan daarmee onzeker is. Ilona Odding uit Leeuwarden weet het wel. Haar schoonvader bracht haar vrijdagavond al op de hoogte. Het verhinderde haar niet om samen met vriend Steffan Rauwerda, zijn broer Thomas en diens vriendin Rebecca Zwaagmans naar Roden te komen. ,,We zijn hier al voor de derde keer dit jaar.’’

Ilona is opgegroeid met De Vrijbuiter. ,,Ik kom hier al mijn hele leven. 21 Jaar. Met mijn ouders kampeerden we altijd in een tent. Alles werd hier gekocht. In Leeuwarden kun je ook wel spullen kopen, maar veel en veel te duur en je hebt veel minder keus.’’

Nog goedkoper dan de leverancier

De ‘buit’ is deze keer in een winkelwagentje te houden: een verlengsnoer, een kastje, een flexibele trechter en spiegels. ,,Die verlengsnoer scheelt de helft in de prijs met bijvoorbeeld internet. Zelfs bij de leverancier moet ik meer betalen’’, vertelt Steffan. ,,Ook gasflessen zijn hier de helft goedkoper’’, vult Ilona aan.

Wietse Veenstra uit Joure komt met vrouw en twee kinderen en vier slaapmatjes naar buiten. ,,We hebben onze tent hier gekocht en komen elk jaar wel een keer. We hebben dan voor de vakantie wel weer wat spulletjes nodig. De Vrijbuiter is de enige grote campingwinkel in de regio. En we konden de matjes hier ook even uitproberen.’’

800.000 klanten per jaar

Nick Bronsema is met vrouw en dochter en heeft wat kleine kampeerdingetjes en een zwembroek aangeschaft. Ook hij is verrast dat het financieel slecht gaat met De Vrijbuiter. ,,We komen hier al jaren en je hebt echt veel keus.’’ ,,En ik vind ze ook wel vernieuwend’’, vult zijn vrouw aan.

Rond het middaguur begin het ook bij het tegenover De Vrijbuiter gelegen Alida’s Smulpaleis al aardig vol te lopen met hongerige bezoekers. Het snackbedrijf is behoorlijk afhankelijk van de bezoekersstromen bij de kampeerwinkel, maar uitbater Jan Willems maakt zich voorlopig geen zorgen. ,,Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt. Er komen jaarlijks nog altijd 800.000 klanten bij De Vrijbuiter. Ik denk ook niet dat de winkel in Roden het probleem is. Ze hadden die andere vestigingen in Roermond, Zaandam en Gouda nooit moeten openen.

Willems onderstreept zijn vertrouwen door de investeringsplannen in het Smulpaleis. ,,We hebben net verbouwd en al weer plannen om de boel nog verder aan te pakken. Wij draaien het beste jaar ooit.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu