Dit zijn de karakteristieke panden die De Wolden van haar lijst heeft geschrapt: 'We zijn niet bang voor de sloopkogel'

De Wolden heeft besloten de lijst met karakteristieke panden in zogeheten welstandsvrije gebieden flink in te korten. Waren het er zeven jaar geleden nog 579; begin deze maand publiceerde de gemeente een conceptlijst met nog amper 140 panden. Volgens wethouder Gerrie Hempen krijgen eigenaren meer ruimte voor onderhoud.

Enkele van de panden die De Wolden wil afvoeren van de lijst karakteristieke gebouwen.

Enkele van de panden die De Wolden wil afvoeren van de lijst karakteristieke gebouwen. Foto’s: Google Streetview

Voor de bescherming van zeldzame gebouwen, met bijvoorbeeld veel cultuurhistorische waarde, stelde De Wolden in 2013 een lijvig document op. Daarin werden alle panden opgenomen die niet in welstandsgebieden staan, maar toch behouden moesten blijven. Wie aanpassingen wilde doen, moest voldoen aan gemeentelijke toetsing. „Daarmee was het onduidelijk wie wat deed, want in sommige gebieden werd de welstandscommissie wel ingeschakeld.”

Voor velen een struikelblok, zegt Hempen. „Het is een extra obstakel, dat ook kan veroorzaken dat een mooi pand niet meer onderhouden wordt.”

Eerder werden al 136 panden naar welstandsgebieden overgeheveld. Nu ligt er een conceptlijst ter inzage. In samenspraak met de lokale historische verenigingen en ruimtelijk adviesbureau Libau uit Groningen zijn er nog eens ruim driehonderd geschrapt. Alle panden van de oude lijst werden aan de hand van nieuwe scores beoordeeld en zo ontstond, mede op basis van zeldzaamheid en authenticiteit, een nieuwe ranking. „Daarmee willen we transparant en overzichtelijk laten zien welke keuzes we gemaakt hebben. Op de nieuwe lijst is in de toekomst ‘de welstand’ van toepassing. Daarbuiten willen we het meer vrijlaten”, zegt Hempen.

Panden vogelvrij

De panden die de nieuwe lijst niet hebben gehaald, worden sloop- en bouwtechnisch vogelvrij.

Een verantwoordelijkheid die de gemeente terug durft te geven aan de inwoners, zegt Hempen. „Het zou kunnen dat mensen besluiten iets totaal anders met het pand te gaan doen. Maar sommige gebouwen raken door de regels zo in verval, dat mooie nieuwbouw een betere oplossing is geworden. Verpaupering is veel erger voor het aangezicht van dorpen.” Bang voor een grote sloop van de authentieke gebouwen in de gemeente is de wethouder dan ook niet. „Iemand die intrek neemt in een mooie, oude boerderij, gaat daar niet zomaar met de sloopkogel doorheen.”

‘Opluchting voor eigenaren’

Daarnaast is er nog genoeg bescherming voor panden in de gemeente, zegt voorzitter Ina ten Wolde van de Historische Vereniging De Wijk/Koekange. Naast gemeentelijke bescherming in welstandsgebieden, zijn er ook lijsten met provinciale en Rijksmonumenten , waar respectievelijk nog eens 21 en 122 bouwwerken in De Wolden opstaan. „Er zullen zeker panden verdwijnen, en dat is ergens wel jammer”, zegt Ten Wolde. „Maar het kan ook een opluchting zijn voor eigenaren, die nu bepaalde zaken makkelijker kunnen gaan opknappen.”

Wie op de nieuwe conceptlijst een pand mist, kan tot 11 november inspraak geven op de lijst van de gemeente. De lijst en meer informatie vind je hier.

Dagblad van het Noorden analyseerde de lijst en licht hieronder de panden uit die hoog scoorden op de oude lijst, maar op de nieuwe indeling niet zijn teruggekeerd. De afbeeldingen zijn afkomstig van Google Streetview .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
De Wolden
Fotoserie
Geschiedenis
menu