De Wolden vindt in vier maanden nieuwe burgemeester en draagt Inge Nieuwenhuizen uit Gouda voor

Inge Nieuwenhuizen. Foto: Gemeente Bodegraven Reeuwijk.

Inge Nieuwenhuizen (56) uit Gouda is voorgedragen als nieuwe burgemeester van De Wolden. Dat is donderdagavond laat bekend gemaakt tijdens de raadsvergadering.

Nieuwenhuizen is nu nog wethouder voor de VVD in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Daar heeft ze economische zaken, verkeer en vervoer, recreatie en toerisme, dorpsmarketing en werk en inkomen in haar portefeuille. Zo heeft De Wolden in een kleine vier maanden tijd een nieuwe burgemeester.

Volgens Ronald Brouwer, voorzitter van de vertrouwenscommissie, heeft De Wolden met Nieuwenhuizen een intelligente, open en eerlijke burgemeester gevonden. „Met al haar lokale ervaring staat ze, figuurlijk, haar ‘mannetje’. Met een jong zittend college brengt zij de bestuurlijke rust waar wij zo naar zochten. Daarnaast is ze in haar functies het platteland erg gewend en zal ze zich goed kunnen verdiepen in de problematiek hier.”

Rust aan de SWO-tafel

De Wolden zocht met name naar iemand die rust bracht op het gemeentehuis in Zuidwolde, na veel wisselingen in het college. Van alle wethouders die na de laatste verkiezingen zijn aangesteld, is er geen meer actief in de gemeente. Twee wethouders, Jan ten Kate en Mirjam Pauwels, vertrokken respectievelijk naar Hardenberg en Assen, al is Ten Kate inmiddels burgemeester geworden van Staphorst. De laatste wethouder, Jan van ‘t Zand, ging met pensioen.

Daarnaast moest de gedroomde kandidaat niet alleen een ambassadeur zijn van de eigen gemeente, maar ook de belangen van de samenwerkingsorganisatie met buurgemeente Hoogeveen uitdragen. Brouwer: „Wij zijn ervan overtuigd dat Inge aan de SWO-tafel de belangen van De Wolden zal behartigen, zonder die van de samenwerkingsorganisatie uit het oog te verliezen.”

Lange nacht voor vertrouwenscommissie

Voor de vacature van burgemeester solliciteerden 11 vrouwen en 21 mannen. Het gat ontstond nadat Roger de Groot afgelopen juni De Wolden verliet om burgemeester te worden van de gemeente Noordoostpolder. Janny Vlietstra volgde hem op als waarnemer en blijft tot Nieuwenhuizen aan de slag gaat. Wanneer dat is, is onduidelijk. De wens van de raad is dat zij dit jaar nog wordt geïnstalleerd.

De vertrouwenscommissie gaat nog een lange donderdagnacht tegemoet. Zo’n tien politici uit De Wolden gaan in een taxibus naar Gouda om Nieuwenhuizen te feliciteren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu