De Zwarte Racker in Nieuw-Schoonebeek: een huis voor moeder Voppen en dertien anderen

Siena Voppen (zittend rechts) met haar dochters die het zorgcomplex lieten bouwen. Achter (v.l.n.r.) Lenie, Annie en Ria. Links voor zit Gerda. Foto: Foto Boudewijn Benting

De Zwarte Racker in Nieuw-Schoonebeek gaat weer open. Niet als horecabedrijf, maar als zorgcomplex. Siena Voppen (97), de oudste inwoner van het dorp, is een van de nieuwe bewoners.

Siena Voppen weet nog precies wat ze dacht toen ze vijf jaar geleden struikelde over een fietsenrek bij het dorpshuis in Nieuw-Schoonebeek. ,,Dit is het begin van het einde! Dat spookte door mijn hoofd. Het zag er niet best uit, hoor. Ik had mijn beide benen gebroken.’’

Tot opluchting van iedereen die haar lief is, lukte het de Nieuw-Schoonebeekse om weer overeind te krabbelen. Ze heeft nu wel een rollator nodig, maar daarmee kan ze prima uit de voeten.

Het werk van vier zussen: Ria, Lenie, Gerda en Annie

Binnenkort zet Siena Voppen in figuurlijke zin een bijzondere stap. Ze verhuist van haar twee-onder-een-kap woning naar De Zwarte Racker. De verbouw van het voormalige horecabedrijf tot zorgcomplex is bijna klaar.


De vier dochters van Siena Voppen waren hiervoor verantwoordelijk: Ria (67), Lenie (66), Gerda (65) en Annie (64). Ze deden het niet speciaal voor hun moeder, maar ze prijzen zich gelukkig dat moeder Voppen er nog gebruik van kan maken. ,,Daar had ik vijf jaar geleden dus niet meer op gerekend’’, zegt de oudste bewoner van Nieuw-Schoonebeek.

Ouderenhuisvesting niet bij jeugdsoos

De gezusters Voppen zijn al ruim tien jaar belangrijk voor senioren in het circa 1200 zielen tellende grensdorp. In 2008 openden zij in het dorpshuis een dagopvang voor deze doelgroep. De bedoeling van de zussen was om daar ook seniorenappartementen bij te bouwen.

Daarvoor gingen niet alle handen op elkaar. In het dorpshuis is ook de jeugdsoos gevestigd en velen vonden dit niet goed passen bij ouderenhuisvesting. De zusters Voppen gingen op zoek naar een alternatief en vonden dat aan de overkant van de straat: het pand van horecabedrijf De Zwarte Racker.

Klus De Zwarte Racker bijna geklaard

De eigenaar van het pand en de exploitant van de zaak wilden graag van De Zwarte Racker af. Het werd steeds moeilijker om met horeca op deze plek een boterham te verdienen.


In maart 2017 verhuisde de dagopvang ernaartoe en begin dit jaar begon de verbouw en de uitbreiding om er ook mensen te kunnen laten wonen. Die klus aan de achterkant van het onderkomen is inmiddels bijna geklaard. Ria Voppen: ,,Volgende week is de opening en na de jaarwisseling kunnen de eerste bewoners erin.’’

Geweldig uitzicht en er komt nog een beleef- en beweegtuin

In totaal zijn er veertien appartementen voor mensen met een zorgindicatie met daarbij een centrale ruimte. Er is 24 uur per dag zorg aanwezig. In het voorste gedeelte van De Zwarte Racker, waar sinds 2017 de dagopvang is gevestigd, zijn nog drie appartementen voor kortdurende opname, ook wel ELV-plekken genoemd. ,,Voor mensen die uit het ziekenhuis zijn ontslagen, maar nog niet sterk genoeg zijn om al naar hun eigen huis te gaan’’, verduidelijkt Ria Voppen.


Zij is blij dat De Zwarte Racker uiteindelijk de locatie is geworden van de dagopvang en het zorgcomplex. ,,Dit is helemaal een plek voor onszelf, we voorkomen leegstand en verpaupering van De Zwarte Racker en aan de achterkant hebben we een geweldig uitzicht. Daar komt, mede dankzij een subsidie van de gemeente Emmen, ook een beleef- en beweegtuin met verschillende toestellen. Van deze tuin mag straks het hele dorp gebruik maken.’’

‘Het is goed zo. Ik krijg er echt iets moois voor terug’

Van de veertien appartementen zijn er nog drie beschikbaar. Siena Voppen: ,,Ik zie wel een beetje op tegen de verhuizing. Niet zo raar, toch? Ik woon al sinds 1957 aan de Huurdemanlaan. Maar het is goed zo. Ik krijg er echt iets heel moois voor terug.’’


Nieuws

menu