De afgebrande leegstaande boerderij in Zuidlaren was een rotzooi. Omwonende: ‘Het was een doorn in het oog'

De leegstaande boerderij aan de Hogeweg in Zuidlaren die in de nacht van woensdag op donderdag afbrandde verpauperde al jaren. Buren zijn niet rouwig dat van het gebouw nu niks meer over is. „Het werd een dumpplek.”

Afgebrande boerderij Zuidlaren.

Afgebrande boerderij Zuidlaren. Foto: DVHN/Wouter Hoving

Aan de Hogeweg 13 vind je alleen nog maar puin. Verbrand stro, ingestorte muren, zwartgeblakerde balken. Een jonge boom die pal tegen de schuur stond, staat nog overeind. Maar door de brand lijkt het alsof aan één kant van de boom de herfst al flink is ingetreden. Fietsers remmen af en kijken eens uitgebreid naar de brokstukken. Een tiener maakt al fietsend een foto met zijn telefoon. Twee buren staan er naast te praten. Ze hebben amper geslapen vannacht.

‘Nu komen er een keer mooie huizen te staan’

„Ik vind het niet erg dat de boerderij weg is, hoor. Nu komen er een keer mooie huizen op te staan”, zegt de buur die drie huizen naar rechts woont. De boerderij met dichtgetimmerde luiken stond al ruim een decennium leeg, nadat de toenmalige eigenaar overleed. Al vanaf 2012 waren er plannen voor een verbouw. Toen dat bouwkundig lastig en te duur bleek, wilde de projectontwikkelaar het gebouw sinds 2018 slopen en vervangen door drie vrijstaande woningen. Dat was nog niet gebeurd en omwonenden hadden over de plannen al twee jaar niks meer gehoord.

,,Intussen werd het hier echt een chaos”, vindt de andere buurman, die op klompen is komen aanlopen. Hij woont twee huizen naar links en ving vannacht zijn buren van nummer 12 op met hun twee kleine kinderen en hond. „Zo zit je opeens de hele nacht met visite. Water en fris te drinken.”

„Op het laatst werd het hier een vuilnisbelt, iedereen kwakte zijn rommel hier neer”, reageert de eerste buurman weer. „Het is een mooi perceel. Dus nu: shovel erop en egaliseren. Kunnen ze er wat moois opzetten”. Hemzelf rest vandaag vooral nog een grote schoonmaak, want de wind stond zijn kant op. „De hele auto zat onder de as. Zulke stukken!” Hij maakt met zijn handen een gebaar ter grootte van een baksteen. „En mijn huis stinkt als de hel. Ik heb alle ramen tegen elkaar open gezet.”

Roet vegen

Gerda Kloosterman (71) staat de zwarte aanslag met een bezem van haar erftegels te vegen. Zij woont in de twee-onder-één-kapwoning direct naast de oude boerderij. „Ik probeer een beetje te zorgen dat je de roet niet allemaal naar binnen loopt. Maar ik hoop op een goeie regenbui.”

Het huizenblokje van Kloosterman liep vannacht gevaar. Tussen de huizen en de boerderij stonden bomen De brandweer hield de woningen de hele nacht nat. „Gelukkig was er niet veel wind, ik was bang dat de bomen in de fik zouden gaan”, verzucht Kloosterman. Maar bang was ze niet. Er was veel brandweer in de weer: uit Zuidlaren, Annen, Gieten en Eelde. „Om half zes mochten we pas naar bed, toen de grote kraan weg was. Maar ik heb niet geslapen. Je hebt te veel in je hoofd zitten.”

„Ik ben wel blij dat die vieze boerderij daar weg is. Dat was wel een doorn in het oog. Het werd een dumpplek.

Oorzaak

De politie weet nog niet wat de oorzaak van de brand is, maar sluit brandstichting niet uit. „Het forensisch team is nog bezig met onderzoek. Er zijn een aantal mogelijke scenario’s die open liggen. Daarin is ook brandstichting een mogelijkheid”, laat een woordvoerder van de politie weten.

De brand bij de Rode Kater, vijftig meter verderop, ontstond wel door rondhangende jongeren. In mei werden er drie verdachten, onder wie twee minderjarigen, aangehouden voor brandstichting. Of er een verband is tussen de beide branden, kan de politie nog niet zeggen. „Daar is het nog te vroeg voor. Als er sprake is van brandstichting, doen we verder onderzoek.”

Juist omdat er dichtbij ook recent een brand zo dichterbij was, noemt bewoner John Drenth (63) uit Zuidlaren deze brand extra „ernstig”. Hij reed donderdagochtend even langs het plaats delict met zijn auto, op weg naar de winkel voor een pakje shag. „Als je over zo’n brand hoort, ben je als verzekeringsman altijd even nieuwsgierig.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu