De attractieparken in Drenthe deden het deze zomer minder slecht dan verwacht

Foto: Archief DvhN

Natuurlijk stelden de Drentse attractieparken de verwachtingen voor afgelopen zomer door de coronacrisis sterk naar beneden bij. Maar de horrorscenario’s? Die bleven uit.

,,Dat de coronacrisis geld kost, weet iedereen”, zegt directeur Bert van der Linde van attractie- en vakantiepark Drouwenerzand in Drouwen. ,,Maar ik had de uitkomsten in april erger verwacht. Het is in de zomermaanden toch wat rechtgetrokken.”

Ook in Emmen kwamen de bijgestelde verwachtingen na de coronasluiting voor de zomer niet uit. ,,We hebben het beter gedaan”, stelt woordvoerder Hanneke Wijshake van dierenpark Wildlands. ,,We merkten dat Drenthe populair was en dat mensen toe waren aan een leuk dagje uit.”

De medewerkers van speelpark Sprookjeshof in Zuidlaren, waar de ticketverkoop uitsluitend online verloopt, moesten zelfs een paar weken ‘nee’ verkopen aan mensen die nog geen kaartje hadden. ,,Dat was voordat het zo heet was”, weet medewerker Bertha Brakels.

Dagbezoek gehalveerd

Toch is de afgelopen coronazomer voor geen enkel attractiepark qua bezoek en besteding te vergelijken met een gewone zomer. Bij de Sprookjeshof komen in het hoogseizoen tussen de 700 en 800 bezoekers per dag. Nu lag de met de veiligheidsregio afgesproken limiet op 380.

Wildlands liet maximaal 5000 bezoekers per dag toe. ,,In de drukke zomerweken hebben we zo’n vier weken bijna iedere dag het maximale aantal gasten ontvangen”, zegt Wijshake. ,,Voor de coronacrisis kende een zomer veel meer pieken (dagen van 8.000, 9.000 en soms zelfs 10.000 bezoekers) en soms rustigere dagen. Dit jaar was het lekker lang stabiel druk. We zijn - zoals vooraf bepaald als maximum - geen dag boven de 5000 uitgekomen. Zelfs met die beperking zijn we tevreden over hoe alles gelopen is, zowel in bezoekersaantallen als in bestedingen.”

Bert van der Linde schat dat van de 264.000 bezoekers die vorig jaar naar Drouwen kwamen, dit jaar zo’n 100.000 over zijn. Over de financiële consequenties van het coronaseizoen heeft hij echter weinig zorgen. ,,Wij redden het wel, gelukkig lopen we al wat langer mee. De investeringen staan even op een laag pitje, maar we proberen de draad wel weer op te pikken.”

Vooruitblik

Voorlopig verwachten ze bij Wildlands, Drouwenerzand en Sprookjeshof geen grote veranderingen in de coronaprotocollen, die gedurende de zomer her en der zijn bijgesteld en versoepeld. Inmiddels komen ook de eerste scholen weer op bezoek. ,,Maximaal één per dag”, zegt Brakels. ,,Normaal gesproken zijn het er tegen het einde van het hoogseizoen zeven of acht per dag.”

Het Halloweenfeest dat elke herfst in Drouwenerzand wordt gevierd gaat dit jaar niet door. ,,Die griezels komen zo dicht bij de mensen, dat durf ik niet aan”, zegt Van der Linde, die al voorzichtig vooruitblikt naar volgend jaar. ,,De prognose is toch: het zal niet meer worden dan in 2019. Maar ik ga voor volgend jaar toch uit van 80 tot 85 procent van de aantallen van voor de coronacrisis.”

Lees ook

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu