De beste limoncello ter wereld komt uit Peize (en het schillen gaat met de hand)

De beste limoncello van de wereld wordt gemaakt door de limoncellomakers van Drunken Monkey in Peize. Hoe wint een piepklein bedrijfje drie gouden prijzen bij de prestigieuze International Wine & Spirit Competition? ,,Het is te bizar voor woorden’’, vindt Melissa Oosten.

Melissa Oosten. Foto: Duncan Wijting

Melissa Oosten. Foto: Duncan Wijting

Drie dagen na het nieuws kunnen de makers Melissa Oosten uit Assen en Titus Meijer uit Peize het nog amper geloven, maar op de website van de International Wine & Spirit Competition staat het toch echt: de twee limoncello’s van Drunken Monkey wonnen samen drie keer goud. En dat terwijl de gloednieuwe citroenlikeur DMC 25 officieel nog uitgebracht moet worden. Oosten: ,,De fles is nog niet eens klaar. Maar we dachten: ach, die zenden we ook in, en dan wordt dat zomaar de beste likeur ter wereld.”

Uitrusten op Vlieland

Het verhaal van Drunken Monkey is bijna te mooi om waar te zijn. In 2014 ging Oosten naar Vlieland om uit te rusten. Meijer was daar kok en werkte op het eiland. Hij maakte zelf kaas, worst en limoncello. Zij proefde het drankje en zei: ‘Daar moeten we iets mee doen’. Oosten: ,,Sindsdien hebben we het recept honderd keer aangepast.”

Dat testen, aanpassen en schillen doen ze in Peize, waar Meijer woont. ,,We werken allebei best veel naast Drunken Monkey, dat moeten we misschien wel heroverwegen nu”, zegt Oosten lachend. Zij werkt bij Baxbier in Groningen, hij is nog steeds zelfstandig kok.

Hoe lang dit te combineren valt is de vraag, want zo’n gouden plak van de International Wine & Spirit Competition is de beste reclame voor je bedrijf. ,,We hebben een dikke vette lijst met allemaal dingen die we moeten regelen.”

Bittere smaak, suiker en schillen

Hoe het kan dat juist zij de beste limoncello maken? Het drankje komt oorspronkelijk uit Zuid-Italië en daar zitten ook de grote bedrijven. Maar Oosten en Meijer hebben een unieke aanpak: ,,We doen alles met de hand.’’

Grote bedrijven schillen de citroenen machinaal en compenseren de bittere smaak die hierdoor ontstaat met flink wat suiker. Daarom smaakt limoncello vaak erg zoet. Onnodig, bewijzen Meijer en Oosten.

Zij schillen de citroenen handmatig, zo dun mogelijk, waardoor er weinig suiker nodig is. ,,Titus schilt elke dag’’, zegt Meijer. ,,Maar dat is niet genoeg. Gelukkig zijn zijn ouders met pensioen en vinden ze schillen leuk.”

Zelf schillen dus. Kan dat nog wel, als de vraag naar hun limoncello toeneemt? ,,Dat willen we wel zo houden. We willen een sociaal project op zetten, dat vinden we belangrijk.” Zo namen ze zo veel mogelijk afscheid van plastic. Alleen het verplichte lipje om de limoncello af te sluiten is nog van plastic. ,,We hebben nu gezeefdrukte flessen. Een flinke investering, maar we zijn daar wel heel trots op.”

‘Het is zo onwerkelijk allemaal’

Volgend jaar doen ze mee met de Aziatische versie van deze wedstrijd. ,,Daar hoor je na winst aan mee te doen”, zegt Oosten. En dan kan de wereld zomaar aan hun voeten liggen. ,,We verkopen nu vooral in Groningen en Drenthe, dat is al hard werken. Maar als je voor de hele wereld gaat produceren, dan is wat we nu doen natuurlijk peanuts .”

Het productieproces moet dus op orde, ze zijn druk met een bedrijfsplan schrijven. Want hoeveel moet je verkopen om van limoncello te kunnen leven? Terwijl Meijer schilt, gaat Oosten de hort op om de limoncello te verkopen. En dat allemaal vanuit hun smaakatelier in Peize. Lachend: ,,Eigenlijk is het gewoon een schuur achter het huis van Titus. Het is al bijna te klein, maar we hopen daar te kunnen blijven. Het is zo onwerkelijk allemaal. Het belangrijkste is dat de klanten tevreden zijn en onze kwaliteit op orde blijft. Dus dat we met de hand blijven schillen. Dat is het unieke.”

International Wine & Spirit Competition

De IWSC geldt als een prestigieuze wedstrijd en bestaat al vijftig jaar. Zo’n vierhonderd experts keuren zeven maanden per jaar wijnen en likeuren en geven deze vervolgens punten bij een blinde smaaktest. Een drank kan maximaal 100 punten halen. The Ultimate Blend van Drunken Monkey kreeg in totaal 95 punten en de DMC 25 zelfs 98. Hierdoor werd de laatste uitgeroepen tot de beste limoncello ter wereld. De limoncello’s zijn te koop via de website www.dmclimoncello.com . Hier staat ook een lijst met verkoopadressen.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu