Honderden boeren hebben distributiecentrum Coop in Gieten vannacht geblokkeerd (update)

Meer dan honderd trekkers, gierauto's en vrachtwagens hebben zondagnacht het distributiecentrum van Coop in Gieten bezet. De blokkade werd rond half vijf maandagochtend opgeheven. De stad Groningen kreeg zondagavond 'bezoek' van ongeveer twintig tractoren.

Veel demonstranten vertrokken vlak na middernacht. De in- en uitgangen bleven geblokkeerd door ongeveer twintig trekkers. Ze wilden de vrachtwagens tegenhouden die om kwart over twee vannacht vertrokken om supermarkten in het land te gaan bevoorraden.

Locoburgemeester Henk Heijerman van de gemeente Aa en Hunze was niet verrast over de blokkade van het distributiecentrum van Coop. ,,Ik woon in Gasselte en zag de trekkers al op weg richting Gieten. De actie verloopt tot dusver gemoedelijk. Er is geen aanleiding om in te grijpen.’’

De boeren vertrokken aan het begin van de avond onder meer uit Hoogezand, Winschoten, Niezijl en veel Drentse plaatsen. Een groot deel van hen verzamelde zich bij een boerderij in Tweede Exloërmond en vertrok toen in een lange stoet naar het distributiecentrum van Coop in Gieten. (Lees verder onder de foto en het kader)

Ongeveer twintig tractoren reden op dat moment naar het centrum van Groningen, posteerden zich in eerste instantie voor het Hoofdstation en reden daarna de ringweg op. Volgens de politie deden ze dat op een levensgevaarlijke manier, door in de volle breedte over de weg te rijden. Op de Driebondsweg werden de boeren door de politie klemgereden en de stad uit gestuurd richting Lageland.

In Friesland blokkeerden de boeren net als zaterdag de A32 en A7 ter hoogte van Heerenveen. Het verkeer stond in beide richtingen stil. In de file doken ook Zwarte Pieten op, die snoep uitdeelden aan automobilisten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu