De camping is los - Boerenrock kan beginnen

Crossauto’s, SRV-wagens en andere vreemde voertuigen staan in file opgesteld in Drouwenermond. FOTO DVHN

Officieel gaat het evenement pas vrijdag van start, maar het Boerenrock Festival is donderdagmiddag al voorzichtig begonnen. Al is voorzichtig een relatief begrip in deze kringen.

Ze komen uit de hele wijde omgeving en vaak nog verder: de jongens en meisjes die boeren als een geuzennaam beschouwen. Met trekkers, trucks maar vooral idiote voertuigen die in de Carbage Run niet zouden misstaan, staan ze opgesteld in twee rijen. Vier dagen lang komen ze niet in de eigen zuipkeet, maar is het feesten geblazen op het land in Drouwenermond.

Curieuze dakopbouw

Neem nou Wytze Herder (17) uit Tweede Exloërmond, Jens Kampen (16) uit Buinen en Robbin Klasens (16) uit Musselkanaal. Drie jongens van een veel grotere groep, die in een soort camper met curieuze dakopbouw helemaal vooraan staan opgesteld op de Achterweg. Ze vormen de voorhoede van een rij van honderden meters en tegenover de jongens, uit de richting van zeg Groningen, staat een minstens zo lange file. Allemaal in afwachting van het moment, waarop de camping van Boerenrock open gaat.

Robbin komt voor de sensatie, zegt hij, Wijtze voor de cross en Jens voor de gezelligheid. Niemand noemt de muziek, die op Boerenrock een minder voorname rol speelt dan op het gemiddelde rockfestival. ,,Vanochtend om acht uur stonden we hier al. Dan komen we als eerste op de camping en kunnen we lekker breeduit staan’’, zegt Wytze. Met zijn 2,5 liter Suzuki doet hij mee aan de cross. Waarom ze alleen met jongens zijn? ,,Nou, de vrouwen gaan we nog uitzoeken’’, roept er een. Dan gaat het via een trapje naar boven. Op het dak wordt het vuur ontstoken voor de barbecue. Tenminste, als die grote paraplu even aan de kant wil.

30.000 bezoekers

René Boiten (44), organisator van Boerenrock had het al uitgelegd. ,,We moeten voorkomen dat het verkeer op de Drentse Mondenweg helemaal vastloop, daarom is deze oplossing gekozen.’’ De camping is met 1500 gasten helemaal uitverkocht, dus met een beetje geluk wordt dit jaar misschien wel de 30.000 bezoekers gehaald, tenminste, als je alle vier dagen bij elkaar optelt.

Op een app krijgen die alle informatie van het evenement handzaam op hun mobiele telefoon te lezen. Tot groot genoegen van de organisatie bleek de app ook één keer gedownload te zijn in Zimbabwe. Zegt Boiten, met een knipoog naar het actuele nieuws: ,,Dat kunnen natuurlijk maar drie mensen zijn. Of Patrick Kluivert of Edgar Davids of Mugabe zelf!’’

Ook voor Boiten is de cross toch wel een hoogtepunt. ,,We worden wel eens de Zwarte Cross van het Noorden genoemd, en dat beschouw ik als een compliment. Maar we zijn het natuurlijk bij lange na niet.’’ Daar in de Achterhoek draait het veel meer om muziek, met grote namen. Boiten: ,,Bij ons niet. Wij hebben de Bökkers uit Heino en de Heinoos als beste boerenrockbands van het land. Ja, ik vind de Bökkers beter dan Mooi Wark, vooral vanwege de teksten.’’

Boerenrocktent

Wat in Drouwenermond Main Stage heet is een schattig mini-podium, waar geen grote act gezien wil worden. Maar die spelen hier dan ook in tenten, die hier vooral cafés heten. Piratencafé met Tiroler muziek, bluescafé met voor het eerst blues en zelfs een scheut folk - en dan is er nog de grote Boerenrocktent.

Van het festival wordt door eigen mensen een korte film van 15 minuten gemaakt, die volgende week zondag bij RTV Drenthe wordt vertoond, vertelt Boiten. Die filmmakers zijn maar een paar van de meer dan 170 vrijwilligers die al dagen in touw zijn om Boerenrock Festival tot een succes te maken. Opbouw, kaartjes, bierverkoop. En na afloop begint alles weer van voren af aan. ,,Dan gaan we met een biertje brainstormen over volgend jaar. Wat me zelf leuk lijkt? Een podium in de vorm van een grote trekker.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu