De dierenwinkel van Arnold in Assen moet dicht vanwege de hoge energiekosten: 'Zelfs klanten barsten in huilen uit'

Arnold en baardagaam Henk. Foto: Marcel Jurian de Jong

Vampiervissen, haaien en baardagamen: je kan ze straks niet meer kopen in de Groningerstraat in Assen. Van Oosten dieren sluit de deuren, onder meer om de torenhoge energierekening.

Een maand geleden hakte Arnold van Oosten de knoop door. Met een hoge huurprijs en een energierekening die oploopt van bijna 1200 naar 3000 euro kan zijn dierenwinkel niet meer uit. Het is het einde van een jongensdroom en niet alleen de winkeleigenaar heeft er slapeloze nachten van. „Ik heb klanten die in de winkel staan te huilen. Je bent meer dan een winkel hè? Je bent ook een aanspreekpunt.”

Henk op de kamer

Ook vandaag komen vaste klanten kijken hoe het met Arnold gaat. Ze worden begroet door de honden Dodge en Dommel, die gebroederlijk samen voor de deur van de winkel liggen. Vogels Japie en Jarel hebben achterin hun vaste plekje. Deze dieren gaan mee naar huis. Van Oosten pakt Henk de baardagaam (een grote hagedis) uit zijn terrarium. „Mijn kinderen zijn hier opgegroeid. Die vinden het ook zo jammer dat de winkel dicht moet. Ik heb mijn zoon beloofd dat hij Henk op de kamer krijgt. Dat maakt het weer een beetje goed.”

In het voorste deel van de winkel zitten de aquaria nog vol vissen. Koopwaar zoals dierenvoer en andere benodigdheden staan uitgestald op stellingkasten. De rest van de winkel ziet er troosteloos uit. Achterin zijn de aquaria leeg, stekkerdozen bungelen er werkeloos tussen. Een groot contrast met de tijd waarin klanten van heinde en verre kwamen voor de gifslangen of zelfs kleine haaien.

Supersneu

„Wat gaat het snel”, schrikt vaste klant Ian Nieswaag (26) uit Assen. Hij pakt zijn mobiel en laat foto’s en filmpjes zien van hoe de winkel eruit zag. Overal stonden toen grote terraria, een waterval kletterde voorin de winkel, achterin liepen ook nog een haan, kippen en konijnen. „Ik kom hier sinds ik ben begonnen met aquaria, een jaar of acht denk ik”, vertelt Nieswaag. „Ik kom wekelijks, voor voer of om een praatje te maken. Ik vind het supersneu. Hard werk wordt door die energieprijzen de grond in geboord.”

Op 3 oktober gaan de deuren aan de Groningerstraat definitief dicht. Van Oosten wil er nog niet aan denken. „Ik heb vijf kinderen, dit is mijn zesde kind”, zegt hij. „Het is zo’n gek idee dat ik hier straks niet meer naartoe kan. Maar het is óf de winkel en het huis weg, of alleen de winkel”, probeert hij te relativeren. „Het was ook privé geen leuk jaar. Maar ik ben wel positief. Het komt wel weer.”

Crowdfunding

Van Oosten hoopt op het industrieterrein in Assen een doorstart te kunnen maken. Geen winkel, maar een plek waar klanten na hun online bestelling dieren of toebehoren kunnen afhalen. Vrienden van de dierenliefhebber zijn een online crowdfundactie begonnen om hem te helpen.

„Echt heel lief”, vindt Van Oosten. „De opbrengst ga ik investeren in duurzamere verwarming.” Vaste klanten met reptielen hoeven zich trouwens geen zorgen te maken over het voer van hun dieren: dat gaat hij in de tussentijd verkopen op de Asser markt.

Nieuws

menu