'De eerste kan mislukken'

De allereerste pannenkoek

Het Asser pannenkoekenschip opende vrijdagavond zijn deuren. Eindelijk. Dit is waar horecaondernemers Jan Boer (59) en Bennie van der Mei (46) tien jaar op wachtten.

Het Asser pannenkoekenschip opende vrijdagavond zijn deuren. Eindelijk. Dit is waar horecaondernemers Jan Boer (59) en Bennie van der Mei (46) tien jaar op wachtten.

,,We hebben de boot lang afgehouden,” grapt Van der Mei. ,,Zodat we een verrassingseffect konden creëren.” En inderdaad, het liep afgelopen week storm, terwijl het restaurant nog niet open was. Tientallen mensen kwamen even kijken naar dat gigantische schip dat plots in hun Vaart ligt. ,,Ik denk dat we een van de mooiste horecabedrijven van Assen zijn,” zegt Van der Mei niet zonder trots.

,,Kom maar binnen, hoor jongens!”, zegt Jan Boer tegen vier scholieren. Met hun rugzakken op en de jas nog aan, lopen ze even rond. ,,En komen jullie snel langs om een pannenkoek te eten?” De jongens lopen alweer naar de deur. ,,Ja!” roepen ze nog.

Tegenstand

Tien jaar geleden wilden Boer en Van der Mei eigenlijk een paviljoen bouwen op de Kop van de Vaart. Maar uiteindelijk werd het een pannenkoekenschip. En dat gebeurde niet zonder slag of stoot. Er was veel verzet van omwonenden en andere horecaondernemers. Zij stapten naar de bestuursrechter en de Raad van State, maar verloren hun zaak.

,,En nu moet het eens klaar zijn met de tegenstand”, zegt eigenaar Jan Boer. ,,De meeste Assenaren zijn heel enthousiast over onze komst.” Niet alle; gistermorgen bleek het schip met verf te zijn besmeurd. Waterverf. Maar Boer schrok zich een hoedje. ,,Gelukkig hadden we net camera's geïnstalleerd en kunnen we zien wie het waren. We hebben aangifte gedaan.”

Desondanks wordt in het schip met een glimlach gewerkt aan de voorbereidingen. Zeker twaalf man staan in de bediening en vier man in de keuken. Of eigenlijk: de kombuis. ,,Met zoveel man werken we normaal niet hoor,” zegt chef-kok Mark Draaijer (43). ,,Maar op de allereerste avond moet alles goed gaan.''

Goed heet

En dus worden de servetten vast gevouwen en is het pannenkoekenbeslag al gemaakt. Is hij niet bang voor het fenomeen ‘de mislukte eerste pannenkoek'? Draaijer lacht. ,,We houden er wel rekening mee. Maar eigenlijk moet de pan gewoon goed heet zijn.”

Er was vrijdagavond geen tafeltje meer te krijgen in het schip.

Mobiele gebruikers bekijken de video hier .

Nieuws

Meest gelezen

menu