Emmen plet plastic petflessen en perst die tot recyclebare balen

Erico van Slooten van Toolbox vult de petflessenbalenpers. Foto: Martin Zaagman

Bij de Toolbox in het Rensenpark in Emmen is afgelopen vrijdag de eerste petflessenbalenpers van Nederland in gebruik genomen.

Een idee van Peter Boonstra en Janiek Arends, de ‘plastic ambassadeurs van Emmen’, waarvoor zij een beroep deden op het fonds Coöperatief Dividend van de Rabobank Emmen-Coevorden.

‘Ondernemers en scholen kunnen plastic afval niet scheiden’

Boonstra, eigenaar van de snackbar Bikbar in het centrum van Emmen, ergerde zich al lange tijd aan het feit dat hij als ondernemer zijn plastic afval niet kan scheiden. Daar waar voor particulieren het plastic afval gescheiden kunnen aanbieden is geregeld is dit voor ondernemers, verenigingen en scholen nog steeds niet mogelijk.

,,Als ondernemer heb ik jaarlijks tienduizenden afval petflesjes. Dit is voor een groot deel lucht en vraagt veel ruimte in de afvalcontainer. Hierdoor is mijn afvalcontainer sneller vol. Deze moet hierdoor vaker worden leeggehaald wat weer leidt tot onnodig vrachtverkeer wat weer milieuvervuilend is. Nu met deze machine kunnen wij in een 12 kuub grote container 900.000 flesjes kwijt, in plaats van 45.000 als deze niet zouden zijn geperst.”

‘Het complete recyclingproces vindt plaats in Emmen’

In de gemeente Emmen doen nu ongeveer veertig scholen, ondernemers en verenigingen mee aan de inzamelactie. De plastic ambassadeurs hebben contact gezocht met Toolbox die de afvalzakken met flesjes bij de inzamelaars met een elektrische tuktuk ophaalt. Deze brengt ze vervolgens naar het Rensenpark om ze te persen. Als de container vol is wordt deze door de inzamelaar opgehaald en die brengt het naar een recyclebedrijf waar er nieuwe producten van worden gemaakt.

,,Van het ophalen van de flesjes tot het recyclen en verwerken, het complete recyclingproces vindt plaats in Emmen. We hopen dat dit initiatief landelijk navolging krijgt en in Emmen een fabriek komt waar pet op grote schaal wordt gerecycled”.

Nieuws

menu