De gelukkigste blinde van Roden

Willem van Wierst met zijn overleden geleidehond Mark. FOTO ARCHIEF DUNCAN WIJTING

,,Ik ben de gelukkigste blinde van Roden en omstreken.” Willem van Wierst krijgt een nieuwe geleidehond.

,,Moenie heet ze. Een teef. En ze heeft vier pootjes, haha. Verder weet ik niets. De kleur, het ras, ik krijg het binnenkort te horen. Het maakt me niet uit. Ik ben de koning te rijk”, zegt Van Wierst. Dinsdag werd hij gebeld door een begeleidster van Serge Gaus Geleidehonden, de zoon van Martin Gaus, dat er een match is met een geleidehond.

,,Je moet bij elkaar passen. Ik ben niet de gemakkelijkste Libanonveteraan van Nederland. Kijk, ik ben best actief, geen man van in huis.” Op 18 maart is het zover. Dan komt Moenie naar Roden en gaan beiden intensief in training. ,,Daarbij worden we goed begeleid.”

Zonder hond
Twee jaar en drie maanden heeft Van Wierst het zonder blindengeleidehond moeten doen. Zijn vorige hond Natan werd bij hem weg gehaald, omdat het niet goed ging tussen de hond en Willem. Sindsdien heeft de blinde Rodenaar zich alleen moeten redden. ,,In het begin was het best moeilijk. Ik was bang nauwelijks meer de deur uit te komen. Maar ik heb de draad weer opgepakt. ,,Ik zit bij de toneelclub, doe aan fitness en ben lid van de handboogschietvereniging.”

Willem van Wierst zegt te zijn geholpen door het blindeninstelling Visio en het Veteraneninstituut. ,,De verzekering werkte mee en natuurlijk Serge Gaus.” Van Wierst is oud-militair en diende in Libanon. Elk jaar gaat hij naar Veteranendag in Den Haag. Hij werd niet blind door oorlogshandelingen, maar door een oogziekte. ,,Nu ga ik even heel erg genieten van het beste nieuws dat ik de afgelopen jaren heb ontvangen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu