De golfsport in Drenthe begon op de deel van café Been in Zweeloo. En een keet diende als clubhuis

De oudste golfclub van Drenthe, De Gelpenberg in Aalden, bestaat 50 jaar. Het feestje wordt even uitgesteld, de duik in de geschiedenis niet. Maandag gaat de baan onder strikte voorwaarden weer open.

Leden van de club vangen vanaf vandaag golfers op die aan hun ronde willen beginnen, waarbij de nieuwe instructies worden doorgenomen. Links Niels van der Weerd, rechts Ellen Kroes.

Leden van de club vangen vanaf vandaag golfers op die aan hun ronde willen beginnen, waarbij de nieuwe instructies worden doorgenomen. Links Niels van der Weerd, rechts Ellen Kroes. Foto: Jan Anninga

In het oude normaal was het zaterdag al vroeg dringen geblazen geweest op de baan van de Drentse Golfclub De Gelpenberg in Aalden. Vraag maar aan de zevenhonderd leden: niets beter dan met het mooiste weer van de wereld een balletje slaan op een perfect geprepareerde baan.

Gelegen in een oud Drents landschap vol zandverstuivingen. Na afloop een wit wijntje. Misschien wel even lunchen op het terras van het clubhuis, om vervolgens langer na te genieten dan de bedoeling was.

Klusjes

Maar op de parkeerplaats staan enkel wat auto’s van vrijwilligers die klusjes uitvoeren. Zoals ze dat de afgelopen maanden ook hebben gedaan, waardoor de golfbaan er nog nooit zo prachtig heeft bijgelegen als nu. Maar ja, wat is positief in de wetenschap dat de club al een ton aan fees is misgelopen.

De eerste helft van maart zat de baan dicht vanwege de overvloedige regenval, daarna kwam de coronacrisis. ,,Voor de uitbater van de horeca in het clubhuis is het allemaal nog veel erger’’, zegt clubmanager Ellen Kroes. ,,Die heeft nog geen zicht op heropening.’’

De golfbaan wel. Maandag, onder strikte voorwaarden: alleen na reservering van een starttijd, de eerste week enkel voor leden, aanharken van de bunker mag niet meer en de vlaggenstokken aanraken is ook uit den boze. Dat laatste hoeft ook niet meer, want de cups waarin de bal normaal gesproken eindigt, zijn aangepast. Kleedkamer en clubhuis blijven gesloten, voor echt hoge nood is een wc beschikbaar. Het zijn slechts enkele maatregelen uit het vijf pagina’s tellende nieuwe protocol.

,,We proberen er maar het beste van te maken. We zijn al lang blij dat we weer kunnen’’, zegt Kroes.

Feestjaar

Dat terwijl 2020 een feestjaar had moeten zijn, omdat de club vijftig jaar bestaat. Een prestigieus internationaal toernooi werd al geschrapt, net als tal van andere activiteiten. Of er überhaupt dit jaar een feestje gevierd kan worden, is nog maar de vraag. En dat is maar wát jammer, want De Gelpenberg heeft op dat gebied een reputatie hoog te houden. Denkend aan Relus ter Beek als boertien uut Sweel rollen bij menig lid de tranen van het lachen nog over de wangen. ,,Wat was hij goed in dat soort sketches’’, zegt Kroes.


De club mag dan in 1970 zijn opgericht, vijf jaar eerder waren al de eerste schermutselingen. ,,Mensen van de NAM en Shell, die hier kwamen werken, waren al een poosje op zoek naar een geschikte locatie. Ze vonden deze plek al meteen heel geschikt, maar de gemeente Zweeloo wilde het niet. Ga maar naar Erm, kregen ze te horen, vanwege recreatiepark Ermerzand.’’Maar de aanhouder won. Op 3 augustus 1970 was de oprichtingsvergadering, twee maanden later opende burgemeester Greebe de oefenbaan. In de winter trainden de vijftig leden hun swing op de deel van café Been, want daar was ruimte genoeg. Aan de driving range, het oefenterrein voor golfers, stond een keet die diende als clubhuis.De negen holes kwamen al snel, in 1971 geopend door Prins Claus. ,,Hij heeft toen een clubdas gekregen met daarop ons clublogo, geborduurd door een van onze leden. Onze das droeg hij ook toen hij met zijn familie met de trein op wintersport ging. Kijk, hier hangt nog steeds die foto’’, wijst Kroes. ,,Daar zijn we maar wát trots op!’’ En dan te bedenken dat Prins Claus zich jaren later en plein public zou bevrijden uit de beknelling van de stropdas!Het balletje waarmee prins Claus destijds sloeg, kreeg dik twintig jaar later een koninklijke herbestemming, want zijn zoon prins Johan Friso opende met precies dezelfde bal in 1993 het nieuwe gedeelte met nog eens negen holes. ,,We strijden ieder jaar nog om deze Prinsenbokaal’’, laat Kroes een glazen vaas zien met daarin de bewuste golfbal (met handtekeningen).Dat koninklijk bloed nooit ver weg was, kwam volgens Kroes vooral door individuele contacten van leden. ,,Iemand als Relus ter Beek speelde als minister en later commissaris van de Koningin soms golf met prins Claus en Pieter van Vollenhoven.’’


Hotel met 120 appartementen

De uitbreiding naar achttien holes begin jaren negentig heeft heel wat voeten in de aarde gehad. In 1972 lag dat plan er al, inclusief de bouw van honderd bungalows en een conferentieoord. In 1985 kwam het Recreatieschap zelfs met het plan om behalve achttien holes ook nog een hotel met 120 appartementen en een sportcomplex met kunstlanglaufloipe aan te leggen. Voor ‘slechts’ 16 miljoen gulden.

Maar de golfclub kreeg langzamerhand genoeg van allerlei partijen die gouden bergen beloofden maar niets waarmaakten. Het heft werd in eigen hand genomen: gronden werden gekocht van de gemeente Zweeloo en tot op de dag van vandaag huurt De Gelpenberg percelen van de boermarke.

De recreatiewoningen kwamen er rond 1990 wel, maar dan losgekoppeld van de golfclub. Het is het huidige Landal-park Aelderholt, naast De Gelpenberg. Met lange tijd zelf ook negen holes, maar daar kwamen later huisjes op.

Zandverstuivingen

De uitbreiding met negen extra holes wordt door oudere leden nog steeds het nieuwe gedeelte genoemd. De leek ziet nauwelijks nog het verschil: kaarsrechte landbouwgronden zijn omgetoverd tot een glooiend golfterrein met zandverstuivingen en heideveldjes, net als in het oude gedeelte. ,,Toch wordt het nooit helemaal hetzelfde’’, weet kenner Kroes. ,,Natuur laat zich niet sturen.’’

De vereniging heeft recent moeilijke jaren gekend, mede vanwege de economische crisis. Op het dieptepunt telde de club nog maar 450 leden, maar nu zijn dat er tegen de zevenhonderd. ,,Daarmee zijn we heel gezond’’, geeft Kroes aan.


Andere tijden, met andere behoeftes

,,We spelen meer in op wat jongere leden willen, de groep tussen 30 en 50 jaar. Die willen niet per se een hele ronde van vijf of zes uur, maar korter. Die willen ook in de avonduren bij ons terechtkunnen. Het rode pluche als tapijt in het clubhuis, bij ons was het trouwens groen, hebben we vervangen door een moderne look. Alle meubilair is vervangen, zodat we nu een hele frisse uitstraling hebben. Je moet met je tijd meegaan. Vroeger was je één familie, nu spelen leden ook graag op andere banen. Erg is dat niet, integendeel. Het zijn andere tijden, met andere behoeftes. Als we alles bij het oude hadden gelaten, hadden we de tent wel kunnen sluiten.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu