De hele Asser binnenstad doet mee aan Koningsdag

Koningsnacht en -dag in Assen telt dit jaar zes muziekpodia en verschillende vermaakpleinen. De feestdag is weer een stukje groter dan voorgaande jaren.

Koningsdag in 2015. FOTO ARCHIEF DVHN

Koningsdag in 2015. FOTO ARCHIEF DVHN

Meer podia

Koningsnacht trok vorig jaar zo’n 30.000 bezoekers en daarom wordt dit jaar de veiligheid opgeschaald. ,,Zoals de woensdag van het TT Festival’’, zegt citymanager Ronald Obbes. Vorig jaar nam de MKB Binnenstadsvereniging de organisatie van het Koningsfeest op zich. Lodewijk Osse werd als organisator aangesteld. Dit jaar is hij dat weer. Horecaondernemers werken volop mee. Vanwege het succes van vorig jaar zijn er dit jaar zes muziekpodia tijdens Koningsnacht, twee meer dan vorig jaar: Weiersstraat, Koopmansplein, De Markt, De Brink, Brinkstraat en de Rolderstraat. ,,We kunnen nu 40 tot 50.000 mensen hebben’’, zegt Obbes.

Onder meer the Bluebettes (jaren 60 band), Ivy’s Dream (rock), Exclusive, Funky Orange en Pick & Shovel treden verspreid door Assen op. Op het Koopmansplein staat Papa di Grazzi. Op het nieuwe podium in de Weiersstraat treden verschillende dragqueens op. ,,We willen laten zien dat we vooruitstrevend zijn’’, zegt Obbes.

Binnenstad

Op Koningsdag zijn er activiteiten in de hele binnenstad: van het Ceresplein tot het Kerkplein. Vorig jaar opende vlogger Enzo Knol de dag. ,,Daar kunnen we niet overheen’’, zegt Osse. Daarom opent burgemeester Marco Out de dag.

De Vrijmarkt is weer groter: ook de Rolderstraat, Kop van de Vaart en de Weierspoort krijgen straatverkoop. De Rolderstraat gaat dicht voor auto’s. In de Markt- en Kruisstraat komt een sportmarkt. Bij Nieuwehuizen komt bumbing-voetbal, waarbij kinderen in grote ballonnen met elkaar voetballen.

Kinderprogramma

Op het plateau voor De Nieuwe Kolk komt een kinderprogramma, de dansscholen staan op de Brink en op de Markt is de hele dag muziek. In de Torenlaan is ruimte voor snelheid en piepende motoren. ,,We willen ons meer profileren als TT-stad, dus ook bij evenementen als Koningsdag halen we de motor naar de binnenstad’’, zegt Obbes. Zo komt er een minibikecircuit, een kinderkartbaan en presenteren verschillende raceteams zich. ,,In de Weiersstraat kunnen kinderen achterop de motor’’, vertelt Osse.

‘Hier blijven’

Net als vorig jaar is op het Koopmansplein de Oranje Taptoe. De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso sluit de dag af in gala. De mannen zijn trots op het programma. Obbes: ,,Gezien het budget hebben we iets moois neergezet. Ik denk dat Assen zich met dit programma echt als provinciehoofdstad manifesteert.’’

En dat is precies de bedoeling vindt Osse. ,,Stiekem willen we natuurlijk zorgen dat Assenaren hier blijven en niet naar Groningen of Amsterdam reizen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu