De kanonnen in Coevorden gaan vaker donderen met de oprichting van de 'Schutterij van Koeverden'

De initiatiefnemers achter de Schutterij van Koeverden. Foto: Herman Woltersom

Kijk niet raar op als bij evenementen in Coevorden wat vaker een kanon dondert: de woensdag opgerichte nieuwe vereniging Schutterij van Koeverden gaat in de toekomst schieten met de twee kanonnen bij het kasteel, maar ook met een eigen verplaatsbaar kanon.

De Schutterij van Koeverden is een initiatief van Stichting Garnizoensstad Vesting Coevorden. ,,Naast actief deel te nemen aan de Garnizoensdagen ook acte de présence te geven bij diverse activiteiten in de gemeente Coevorden en daarbuiten”, zegt woordvoerder Herman Woltersom. ,,Daarnaast sluiten we ons als re-enactmentgroep aan bij het Landelijk Platvorm Levende Geschiedenis.”

Opleiding tot piekenier in Bourtange

Tijdens de Garnizoensdag in 2017 werd de eerste aanzet gegeven voor de oprichting van deze levende geschiedenisgroep. Om de fijne kneepjes van het vak onder de knie te krijgen is de Schutterij van Koeverden in opleiding bij Exercitie Peloton Bourtange. Zo worden ze opgeleid om een kanon te bedienen, krijgen exercitie en worden opgeleid tot Piekenier.

Een drukke periode voor de boeg

De schutterij heeft een drukke periode voor de boeg, zegt Woltersom. ,,Als opmaat naar het 350-jarig ontzet van Coevorden in 2022 zal het laatste weekend van augustus in 2021 al in het teken staan van de Slag om Coevorden. Tientallen re-enactmentgroepen zullen dan bij de Coevorder grachten strijd leveren om Coevorden te bevrijden.”

Het bestuur van de nieuwe vereniging bestaat uit voorzitter Hans Leferink, secretaris Francis Leyting en penningmeester Hans van Gellecom.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu