De klus is bijna geklaard: een school met een eigen theater op de oude plek van De Muzeval in Emmen

Op de plek waar tientallen jaren mensen in Emmen naar de schouwburg gingen, is een nieuw schoolgebouw voor het Esdal College verrezen. Bijzonderheid: in het pand komt een theaterzaal met 114 stoelen.

Vmbo-teamleider Marcella Berkhout voor de gebouw, dat begin volgend jaar in gebruik wordt genomen.

Vmbo-teamleider Marcella Berkhout voor de gebouw, dat begin volgend jaar in gebruik wordt genomen. Foto: DvhN

Met een tevreden gezicht loopt Marcella Berkhout door het gloednieuwe onderkomen voor de vmbo-afdeling van het Esdal College in Emmen. Op allerlei plekken zijn bouwvakkers aan het werk. ,,Het begint er al aardig op te lijken, hè? We zijn nu echt in de laatste fase van dit project beland. Begin december is de oplevering. Daarna hebben wij nog een maand de tijd om spullen te verhuizen en het nieuwe gebouw helemaal gebruiksklaar te maken. Na de kerstvakantie komen de leerlingen.’’

Berkhout is teamleider van het vmbo van het Esdal College, een afdeling die in Emmen nu nog te vinden is in de voormalige ambachtsschool bij het station. Een markant pand, tenminste aan de zijde van de Stationsstraat. Maar daar is wat betreft het Esdal College ook alles mee gezegd. Het gebouw is veel te groot voor de pakweg 220 leerlingen en de indeling sluit niet aan bij het moderne onderwijs.


Nieuwbouw moest er komen en dan graag vlakbij de andere vestigingen van de scholengemeenschap, zo vond de directie. In 2001 werd daar voor het eerst over nagedacht en vorig jaar september kon de vlag uit. Op steenworp afstand van de mavo, de havo, het atheneum en het gymnasium van de school werd begonnen met de bouw van een nieuw pand voor het vmbo. Drie bouwlagen met in totaal 3900 vierkante meter vloeroppervlakte. Kosten: 6,5 miljoen euro.

Op de bouwlocatie aan de Oosterstraat stond voorheen theater De Muzeval. Deze schouwburg was na de opening van het Atlas Theater in het centrum in 2016 overbodig geworden. Wethouder Jisse Otter (Wakker Emmen) gaf met enige bombarie het startsein voor de sloop, maar het duurde uiteindelijk een half jaar voordat De Muzeval plat lag. Emmen had geen ontheffing om het hogere deel tegen de vlakte te gooien. Die was nodig omdat er vleermuizen in het pand zaten.

Bij de nieuwbouw van de school waren er geen langdurige vertragingen. Wel ontstonden er door heiwerkzaamheden scheurtjes in het stucwerk in huizen in de omgeving. Directeur Ralf Holthuis van bouwbedrijf Hesco uit Stadskanaal beloofde dat dit keurig met alle betrokkenen zou worden opgelost en dat is inmiddels ook gebeurd. De meeste praktijklokalen komen op de begane grond. Bijzonder is dat de ook de centrale directie van de hele scholengemeenschap een plek in het gebouw krijgt.


Maar dat is niet de meest opvallende ruimte. Dat is de theaterruimte op de eerste etage, een zaal met 114 chique stoelen. ,,Expressie is belangrijk voor de ontwikkeling van jonge mensen. Met een eigen theaterzaal wordt het mogelijk om daar nog meer werk van te maken. Dan hebben we het over muziek, dans en toneel’’, zegt Berkhout. Bij de theaterzaal komen ook nog twee opnamestudio’s voor beeld en geluid.

De inpandige theaterzaal betaalt de school zelf. Kosten 1,7 miljoen euro. Alle in Emmen gevestigde opleidingen van het Esdal College mogen er gebruik van maken. Het nieuwe schoolgebouw heeft nog geen naam. Dat geldt overigens voor alle schoolgebouwen van het Esdal College in het gebied. Berkhout: ,,De bedoeling is dat dit gaat veranderen. Maar dan moeten we wel een aantal geschikte namen hebben, namen die ook goed bij elkaar passen. En zover is het nog niet.’’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu