De koeien van Geke Hoogstins uit Eext zijn bijna het schilderij van het jaar

Kunstenaar Geke Hoogstins bij haar werk Sixpack Personalities waarmee ze tweede werd in de verkiezing Schilderij van het jaar. Eigen foto.

Met het zesluik Sixpack Personalities heeft kunstenaar Geke Hoogstins uit Eext zaterdag de tweede prijs gewonnen in de landelijke verkiezing Schilderij van het jaar 2019.

Gefeliciteerd, met uw tweede plaats.

,,Dank, het was zo spannend. Ik was al heel trots dat ik bij de tien finalisten hoorde. Ze begonnen bij de uitslag met nummer tien. Bij nummer zes had ik mijn naam nog niet gehoord. Een plek bij de eerste vijf was al heel tof en ik werd zelfs tweede.”

Er was kennelijk toch een kunstwerk populairder?

,,Ja. Zo werkt het vaak. Toch is de tweede plek een enorme eer voor mezelf en voor de buitenwacht. Er waren 800 inzendingen voor deze verkiezing. De eerste prijs ging naar Hannelore Houdijk met haar schilderij Theepot in het water.”

Wat is dit voor een verkiezing?

,,Deze wordt jaarlijks uitgeschreven door de Kunstcollega’s, een groep kunstminnende mensen. Deze organisatie heeft ook de verkiezing kunstenaar van het jaar. Dat is Saskia Boelsums geworden. De organisatie wil laten zien wat er aan kunst gemaakt wordt. Ze vragen aandacht voor kunst. Het is voor de kunst en de kunstenaars natuurlijk promotie.”

Waarom doet u mee?

,,Naast het schilderen ben ik bezig met theatervoorstellingen en dat lag even stil. Ik wilde wat positiefs doen. En ik vind dat mijn werk nu de kwaliteit heeft dat ik de deelname aan die verkiezing wel aandurfde. Het is ook zo sneu als je meedoet en het wordt niks.”

Hoe ging die verkiezing in zijn werk?

,,Ik stuurde eerst een foto van het schilderij in. Tot 30 november kon het publiek een keuze maken uit de 800 inzendingen. Daarnaast liep een traject met een vakjury met onder meer mediaman Joop Daalmeijer en mensen van het Van Goghmuseum. Die koos vijftig werken uit. Ik moest daarop met het werk naar Raamsdonkveer omdat de jury het schilderij in het echt wilde zien.”

De winnaar 2019 euro, wat kreeg u?

,,Niets, helaas. Je krijgt toch de aandacht."

Het werk omvat zes portretten van koeien. Waarom hebt u hiervoor gekozen?

,,Ik schilder koeien en landschappen. In de landschappen gaat het me om emotie en het gevoel dat ik beleef als ik buiten ben. Ik ben daarbij op zoek naar historische verhalen. De koeien zijn mijn vrolijke noot, met hun uitdrukkingen en eigenheid.”

Waar komt die belangstelling voor koeien vandaan?

,,Dat is van vroeger toen ik twee keer per jaar in Friesland logeerde bij mijn oom Ypke. Hij was boer en schetste op aanstekelijke wijze de karakters van de verschillende koeien. Ik hielp met melken en met de kalveren.”

Uw schilderijen van de koeien zijn behoorlijk realistisch.

,,Ik ben een fijnschilder. Figuratief, realistisch. De haartjes en en neusharen moet je kunnen zien. In de ogen schilder ik altijd een landschapje, als spiegel van de omgeving. Daardoor glanzen de ogen. Veeartsen letten daar ook op als ze koeienschilderijen bekijken. De koeien moeten kloppen qua anatomie, ik ben daar heel secuur op. Ik vind het belangrijk om het heel gedetailleerd uit te werken. Boeren kijken namelijk ook naar de schilderijen en het is geweldig als zo’n boer zegt: ‘Dat is een lekkere koe!’”

Waar is het zesluik nu te zien?

,,De tien finalisten en de winnaars exposeren tot en met zondag 16 februari in Kunstzaal Van Heijningen aan het Noordeinde in Den Haag.”

En volgend jaar op voor een eerste plek?

,,Tsja, dat weet je nooit.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu