De flamingo van boerderij Snavelhof in Veeningen is nog steeds foetsie, net als de pelikaan die een tijd terug ontsnapte. 'Je kunt hem niet over het hoofd zien'

Wie een bezoekje brengt aan het Reestdal heeft de komende dagen grote kans om naast de vele ooievaars ook een knalroze flamingo te spotten. Het dier ontsnapte maandag bij boerderij Snavelhof in Veeningen en is nog niet gevangen.

Een Flamingo in het Zuidlaardermeer in 2016

Een Flamingo in het Zuidlaardermeer in 2016 Foto: Dennis Venema

In het Reestdal is vooralsnog geen spoor te vinden van de roze vogel. Ooievaars lopen op hun lange stelten door de landerijen, maar de opvallende vogel is nergens te bekennen. Rietdekkers zijn aan het werk bij een huis in buurtschap Bloemberg, maar een roze flamingo kwam nog niet voorbij. ,,Wij hoorden over de ontsnapping, maar wij hebben het dier jammer genoeg nog niet gezien. Wel een opvallende verschijning toch? Die kun je niet over het hoofd zien”, vertellen ze lachend vanaf het dak.

Tussen de koeien van de buurman

De exotische vogel ontsnapte maandag omdat op de boerderij per ongeluk een hek werd opengelaten. Even later liep de flamingo tussen de koeien van de buurman. Die trok meteen aan de bel.

De eigenaren kwamen direct in actie, maar het dier vloog weg. „Zelfs met een net is het niet gelukt”, vertelt eigenaresse Annemiek Scholing terwijl ze wijst naar het weiland voor haar boerderij. „Hij maakte dat hij wegkwam. Of ze kunnen overleven in het wild? Ja, als hij zijn visje maar krijgt. Hij vliegt gewoon met de ooievaars mee.”

Pelikaan foetsie

Het is niet de eerste keer dat een vogel ontsnapt bij de boerderij aan ‘t Holweg. Een tijd geleden was er plotseling een pelikaan foetsie, die nu geniet bij de Wijk in het Reestdal. Ook deze vogel was niet meer te vangen. De kans dat de flamingo weer terugkomt is dan ook klein. „Als de vogel eenmaal de ruimte heeft... Wij hopen dat de flamingo in een schuur van een boer terechtkomt en dat wij de vogel dan op die manier kunnen vangen. Zelf vangen is te lastig en we willen ook niet dat mensen gekke capriolen gaan uithalen.”

Dat zijn drie dames uit Alteveer, die een dag aan het fietsen zijn en genieten van een welverdiende pauze op een bankje in Veeningen, ook niet van plan. Zij hebben de vogel nog niet gezien, maar kijken wel rond. „Wanneer we de vogel zien, bellen we met de boerderij. Het is vast een mooi gezicht om dat dier tussen alle ooievaars te zien. Heb jij toevallig een nummer?”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu