De strijd om de 'gevaarlijke' keeshond Cyra uit Emmen gaat verder bij de rechtbank

Volgens de advocaat van de eigenaren van keeshond Cyra gaat de Emmer burgemeester Eric van Oosterhout zijn boekje ver te buiten. Foto: Bianca Verhoef

De strijd om de vorig jaar in beslag genomen Emmer keeshond Cyra gaat nog even door. De eigenaren willen niet dat het dier bij anderen wordt ondergebracht.

Zij willen de hond terug en stappen daarom naar de rechtbank. Volgens hun advocaat, J. Biemond uit Den Haag, is de Emmer burgemeester Eric van Oosterhout zijn boekje ver te buiten gegaan.

Biemond: ,,Deze man denkt op basis van wet- en regelgeving allerlei besluiten te kunnen nemen over de hond, maar hij heeft de bevoegdheden daartoe helemaal niet. Deze burgemeester begeeft zich op het terrein van het openbaar ministerie.’’

Eerder liet Biemond weten dat er volgens hem ook geen goede redenen waren om de hond bij de eigenaren uit de wijk Bargeres weg te halen.

‘Gevaarlijke hond’ Cyra werd in augustus uit huis gehaald

Cyra werd in april vorig jaar vanwege bijtincidenten door de burgemeester gevaarlijk verklaard. De hond moest daarna buiten het eigen terrein worden aangelijnd en voorzien van een muilkorf.

Omdat de eigenaren zich volgens hem hier niet aan hielden en er opnieuw incidenten waren, werd de hond in augustus uit huis gehaald. De eigenaren vonden dit een buitensporige maatregel omdat er volgens hen na het voorjaar van 2019 maar één futiele overtreding was begaan.

Advies: plaats Cyra bij geschikte en ervaren baas

De kwestie belandde eerst op het bordje van de Emmer bezwarencommissie. Die gaf de burgemeester een fikse tik op de vingers. Het dossier was verre van compleet en ook onderbouwde de gemeente haar stelling onvoldoende dat er na april 2019 een verstoring van de openbare orde dreigde.

Inmiddels heeft Van Oosterhout Cyra een gedragstest laten ondergaan bij deskundigen van de Universiteit van Utrecht. Die adviseert om Cyra onder te brengen bij iemand die ervaring heeft met honden met probleemgedrag c.q. getraumatiseerde honden. De voorwaarde dat de hond in de openbare ruimte altijd aangelijnd moet zijn en een muilkorf dient te dragen, blijft onverkort van kracht.

‘Ook hiertoe is Van Oosterhout helemaal niet bevoegd’

Van Oosterhout neemt dit advies over en neemt tot 18 augustus de tijd om een nieuwe geschikte baas te vinden voor Cyra. Lukt dit niet, dan laat hij het dier inslapen. Biemond: ,,Ook dit is iets waartoe Van Oosterhout helemaal niet bevoegd is.’’

De advocaat weet nog niet wanneer de kwestie voor de rechtbank komt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu