De strijd tegen windpark Pottendijk: nog twee partijen in de baan

Landbouwer Deddens ontwikkelde een plan voor de bouw van 14 windmolens tussen Nieuw-Weerdinge en Emmer-Compascuum. Foto: Shutterstock

De strijd tegen de aanleg van Windpark Pottendijk tussen Nieuw-Weerdinge en Emmer-Compascuum wordt nog door twee partijen gevoerd: kartbaan Pottendijk en Platform De Monden.

Zij zijn naar de Raad van State gestapt om de plannen te dwarsbomen. Windpark Pottendijk is een initiatief van landbouwer Jeroen Deddens uit Nieuw-Dordrecht. Hij wil in het gebied 14 windmolens laten plaatsen. Deddens is de eerste en tot nu toe enige partij die van de gemeente Emmen een vergunning kreeg voor het ontwikkelen van een windpark.

Aanvankelijk vijf beroepsschriften

In totaal kwamen hiertegen vijf beroepsschriften binnen. Twee van hen trokken zich voor een behandeling door de rechter terug: een dierenpension in Roswinkel en Johan Snuverink, de vliegende boer uit Emmer-Compascuum. Kartbaan Pottendijk, Platform De Monden en Wim Veldhaus, voorzitter van Zon voor Wind, legden de zaak wel aan de rechter voor. Zij kregen ongelijk.

Volgens de rechtbank Noord-Nederland heeft de gemeente Emmen Deddens op terechte gronden een vergunning verleend. Kartbaan Pottendijk en Platform De Monden leggen nu de kwestie voor aan de hoogste bestuursrechter van ons land, de Raad van State in Den Haag.

Kartcentrum wil geen molens vlakbij circuit

De exploitanten van de kartbaan vinden dat twee van de molens op te korte afstand van het kartcircuit worden geplaatst. De vrees is dat slagschaduwen van de molens van negatieve invloed zijn op de veiligheid op de kartbaan.

Tijdens de rechtszitting in Groningen vorig jaar juni kwam de optie naar voren dat Deddens de kartbaan over zou nemen. Gesprekken tussen beide partijen daarna leidden evenwel niet tot een deal. Ook kwam er geen andere oplossing die de eigenaren van de kartbaan tevreden stelde. Dit betekende dat de rechtbank alsnog gevraagd werd een uitspraak te doen. Die viel uit in het voordeel van Deddens.

Platform De Monden: molens niet evenredig over gemeente verdeeld

Platform De Monden kreeg bij de rechtbank ook niet zijn zin. Het gaat hierbij om een overkoepelend orgaan van de Plaatselijk Belangverenigingen van Weerdinge, Nieuw-Weerdinge, Roswinkel, Emmer-Compascuum, Emmer-Erfscheidenveen en Foxel-Scholtenskanaal.

Het Platform vindt dat de molens niet evenredig over de gemeente worden verdeeld en dat de gemeente de regels in haar eigen voordeel uitlegt. Als de plannen toch doorgaan, dan wil het Platform minder molens en ook in een andere opstelling. Wanneer de Raad van State het hoger beroep gaat behandelen, is nog onduidelijk. ,,Er is nog geen zittingsdatum bekend’’, zegt een woordvoerster van de gemeente Emmen.

Nieuws

Meest gelezen

menu