De verwoesting van de Drentse bossen. 'Overal zag je afgebroken boomstammen als pinnen omhoog steken' | De storm van 1972

Het Noorden van Nederland werd op 13 november 1972 getroffen door een ongekend zware storm. Dagblad van het Noorden blikt deze week terug met allerlei ooggetuigen. Vandaag: voormalig houtvester Frederik Van Tuyll van Serooskerken (82), die na de storm de bossen inspecteerde. „Het was alsof er enorme sloopkogels door waren geslingerd.”

Frederik van Tuyll van Serooskerken was houtvester van Staatsbosbeheer toen de storm van 13 november 1972 een groot deel van de Drentse bossen verwoestte.

Frederik van Tuyll van Serooskerken was houtvester van Staatsbosbeheer toen de storm van 13 november 1972 een groot deel van de Drentse bossen verwoestte. Foto: Koen Laureij

Het is die ochtend van 13 november 1972 nog donker als Frederik van Tuyll van Serooskerken onderweg is vanuit het midden van het land richting Assen, waar het Drentse hoofdkantoor van Staatsbosbeheer zit. Bij Meppel voelt hij ineens een harde wind tegen zijn auto beuken.

Heel Drenthe volledig op slot