De wereld van KSC-vrijwilligers Gerrie Hamberg en Jan Kootstra uit Schoonoord staat op zijn kop: ,,Verenigingsleven krijgt een enorme dreun'

De rasechte KSC-vrijwilligers Gerrie Hamberg (62) – rechts – en Jan Kootstra (61) uit Schoonoord staan wat beteuterd te kijken bij het kassahokje. Foto: Selma Haandrikman

Het is komende zondag even flink schakelen voor de KSC-vrijwilligers Gerrie Hamberg (62) en Jan Kootstra (61) uit Schoonoord. Geen toegangskaarten en programmaboekjes verkopen bij de wedstrijd KSC-Wijster, maar verplicht thuisblijven.

,,Op grond van de aangescherpte regelgeving in het amateurvoetbal krijgen we geen toegang tot de wedstrijd. Dat hebben we nog nooit eerder voorbij zien komen. Het verenigingsleven krijgt een enorme dreun te verwerken.”

Gerrie en Jan zijn vrijwilligers in de puurste vorm. Het weekend verloopt voor het tweetal al vele jaren in een vast patroon, maar eigenlijk staat de hele week voor hen in het teken van voetbal. Duizendpoten die eigenlijk dag en nacht klaar staan voor de club. Terreinmeester, klusjesman én kaartverkoper. Niets is teveel. Dat doen ze niet alleen, maar met een vast groepje.

De programmaboekjes kunnen de prullenmand in

Zondag waren Gerrie en Jan ingeroosterd voor de kaart- en programmaverkoop, maar vanwege de nieuwe coronamaatregelen is publiek zeker drie weken niet welkom bij de wedstrijden. Het tweetal staat wat beteuterd te kijken bij het kassahokje van KSC. Dat blijft zondag hermetisch gesloten en de programmaboekjes voor het duel in de 4e klasse D kunnen de prullenbak in. Ook Jan en Gerrie blijven noodgedwongen thuis.

,,Zondag hadden we bij het thuisduel tegen Wijster gemikt op de verkoop van ongeveer 250 kaartjes en programmaboekjes, maar er komt nu geen stuiver binnen. Ook zijn er geen kantine-inkomsten. Het publiek staat nu buitenspel. Dit hakt er behoorlijk in.”

‘De club heeft zeker wel een buffer, maar dit moet niet echt lang gaan duren’

En dat terwijl vrijwilligers in de afgelopen tijd hard hebben gewerkt om een veilige situatie te creëren op het sportpark in Schoonoord. “We hebben met looproutes alles veilig en verantwoord ingericht. Omdat niet iedereen een plaatsje in de kantine kon krijgen, hebben we een tent neergezet. De club heeft verder behoorlijk geïnvesteerd in de modernisering van kleedkamers en andere faciliteiten. En dan krijg je dit voor de kiezen. De club heeft zeker wel een buffer, maar dit moet niet echt lang gaan duren.”

Het is volgens Gerrie en Jan niet louter geld waar het allemaal omdraait, ook de entourage rondom de wedstrijden krijgt een knauw. ,,De muziek schalmde na afloop van iedere thuiswedstrijd uit de speakers van de kantine en iedereen stond geduldig in de rij voor het goudgele sap met een witte kraag. De derde helft is ontzettend belangrijk geworden, maar ook dat valt in ieder geval de komende weken helemaal weg.”

‘We hebben maar één opdracht nu’

Het is nog geen garantie dat er over drie weken wel weer met publiek en open kantine gevoetbald mag worden. ,,Gezondheid gaat natuurlijk voor alles en we hebben dan ook zeker begrip voor de verregaande maatregelen. Aan ons met elkaar slechts één opdracht: we moeten ons blijven houden aan de nieuwe richtlijnen en hopen dat ons sportpark en kantine over drie weken weer veilig open mag voor het publiek.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu