De wolf doodde vorig jaar 166 schapen in ons land (waarvan 69 in Groningen en Drenthe)

Foto: Archief DvhN

De wolf heeft vorig jaar 44 keer toegeslagen in Nederland. Daarbij werden 166 schapen gedood. De totale schade beliep bijna 33.000 euro.

In Overijssel doodde de wolf 54 schapen. Drenthe volgt met 52, Friesland met 18, Groningen met 17 en Limburg met 15. Verder waren er aanvallen in Gelderland (5 dode schapen), Flevoland (2), Noord-Brabant (2) en Utrecht (1).

Zwervers en blijvertjes

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van bureau Bij12, dat voor de provincies de schade afhandelt. Het cijfer in Overijssel werd flink opgestuwd door een incident in Laag Zuthem, waarbij 31 schapen werden gedood.

Dat er in Gelderland relatief weinig schapen zijn gedood, terwijl zich hier toch twee wolven gevestigd zouden hebben, heeft volgens Maurice la Haye van de Wageningen Universiteit alles te maken met het verschil tussen zwervende en gevestigde wolven. Overijssel is voor wolven een doorstroomprovincie, zegt de woordvoerder van Wolven in Nederland. De natuur in Gelderland is meer geschikt voor een wolf om zich te vestigen.

Schaap is makkelijke prooi

,,Zwervende wolven zijn meer de puber op wereldreis: je moet toch eten en onderweg pak je snel een hamburger. Maar als ze wat ouder worden en zich ergens vestigen, gaan ze toch gezonder eten. In dat opzicht lijkt een jonge wolf wel wat op een mensenpuber. Zo’n zwervende wolf weet het zelf ook wel. Een schaap is een makkelijke prooi, niet de bedoeling, maar ja: honger, honger, honger. Een wolf die zich vestigt, gaat op zoek naar reeën en zwijnen.’’

Woordvoerder Daan Jacobs van Bij12 bevestigt dat er klachten zijn geweest over een trage afhandeling van de schades. Hij zegt de klachten te betreuren en stelt dat er juist flinke stappen zijn gemaakt. ,,De klachten zijn vervelend, daar proberen we iets aan te doen. Inmiddels hebben we nagenoeg alle meldingen van 2018 afgehandeld. We hebben de afgelopen weken het tempo omhoog geschroefd.’’

Niet elk schaap is hetzelfde

De analyse van DNA-materiaal, waarbij wordt bekeken of er inderdaad sprake is van een wolf, kost bij elke melding ongeveer een maand tijd. Dit onderzoek wordt gedaan door Wageningen Environmental Research. ,,Deze afhandeling van schade is nog relatief nieuw. We hebben nu wat meer ervaring opgedaan en dat zal de komende periode zijn vruchten afwerpen’’, aldus de woordvoerder.

Uit de lijst met afgehandelde meldingen wordt duidelijk dat er soms verschillen zijn in de vergoedingen per schaap. ,,Er is inderdaad soms sprake van een verschil, dat ligt vooral aan de waarde van de schapen, die kan uiteenlopen. Niet elk schaap is hetzelfde.’’

De wolf is in 2019 weer actief in Overijssel, waar al vier schadevergoedingen voor gebeten schapen zijn aangevraagd. Het gaat in totaal om zeven schapen. Uit andere delen van het land zijn nog geen meldingen gedaan.

De schade die de wolf aanricht in Nederland staat in geen verhouding met schade door andere beschermde dieren als gans (26 miljoen euro in 2017), mees (1,5 miljoen), smient (983.000 euro), das (295.000 euro) en zwijn (225.000 euro).

Nieuws

menu