De wolf gaat al drie maanden op rooftocht door Drenthe en valt opvallend veel schapen aan

Wolf. ANP

De wolf was de afgelopen drie maanden actief in Drenthe. In die provincie zijn de afgelopen tijd ook opvallend veel schapen aangevallen door een wolf. Of alle aanvallen toe te schrijven zijn aan dezelfde wolf, wordt pas later bekend.

Dat zegt BIJ12, het natuurbureau van de provincies. Dit bureau handelt namens de provincies de vergoeding af die veehouders krijgen als hun dieren ten prooi vallen aan een wolf.

Uit deze data blijkt dat in de maand november 31 Drentse schapen zijn doodgebeten door een wolf. Dit gebeurde op vier verschillende plekken. In Anderen, Grolloo, Eext en Hooghalen vielen schapen prooi aan de wolf. Ook in het Groningse Onnen werden twee schapen doodgebeten.

Nieuw wolventerritorium

Volgens BIJ12 zijn op dit moment zeker vijf wolven actief in Nederland. Van het wolvenpaar op de Noord-Veluwe leeft in elk geval nog één jong en dat is een mannetje, zo is uit DNA-onderzoek op uitwerpselen gebleken. Het wolvenpaar kreeg dit voorjaar vijf welpen. Het is volgens deskundigen normaal dat er jongen doodgaan. Op de Midden-Veluwe loopt nog steeds een solitaire wolvin rond.

Als dezelfde wolf over drie maanden nog steeds in Drenthe rondloopt, is er sprake van een nieuw wolventerritorium. Dan is ook bekend of het om een mannetje of een vrouwtje gaat. Voor de identificatie van de wolf zijn de resultaten van DNA-onderzoek leidend.

Zwerfwolven

De laatste tijd zijn er ook weer meldingen van zwerfwolven, onder andere in Limburg en Overijssel. Dat zijn volgens de experts jonge wolven die hun roedel in Duitsland verlaten op zoek naar een nieuw leefgebied. Lang niet alle zwerfwolven blijven in Nederland.

Nieuws

Meest gelezen

menu