De wolf is terug in Drenthe... te zien in het Asserbos

Dick Klees, Erwin van Liempd en Pepijn Kamminga (vrnl). FOTO DVHN

De wolf die in 2015 doodgemoedereerd door Drenthe en Groningen wandelde is terug: zijn skelet is het hart van een expositie over de onvermijdelijke komst van wolven.

Het imago van de wolf mag wel wat worden aangepast. Een expositie in het Duurzaamheidscentrum in het Asserbos moet daarbij helpen. De grote boze wolf van Roodkapje of het ‘pack’ uit het troikalied van Drs. P. kunnen de bezoekers van die expositie dan wel naar het land van de fabelen helpen, zo is de verwachting van de initiatiefnemers.

En dat is gewenst, want het duurt volgens de wolvenkenners niet lang meer voor het roofdier zich weer vestigt in Drenthe of Overijssel.

Vanaf 21 december is het skelet van de ‘wandelwolf’ te zien, maar ook een opgezet exemplaar en vooral ook alle informatie over de wolf. Zijn gedrag, zijn nut voor de natuur, het gevaar voor schapen en geiten en hoe de overheid daarmee omgaat, alles komt langs. Voor scholen komt er een heel pakket aan activiteiten. Feitelijk gaat het om een expositie die is opgezet voor Naturalis in Leiden, maar dat zit twee jaar lang in een verbouwing.

De ‘wandelwolf’ heeft in maart vorig jaar een lange wandeling gemaakt vanuit het Duitse Munster door Drenthe en Groningen om terug in Duitsland door een auto zijn einde te vinden. Aan het skelet is dat te zien. De wolf had zich honderdvijftig jaar lang niet laten zien in Nederland, maar de wandelwolf gold als voorbode voor een nieuwe vestiging van wolven in oostelijk Nederland.

Gedeputeerde Henk Jumelet noemt de expositie van belang om goede informatie te verschaffen over wolven en het beleid dat de overheid heeft gemaakt om de terugkeer van het roofdier in de natuur te begeleiden. Volgens Jumelet is het een gegeven dat het dier komt en dat het dus zaak is voor bijvoorbeeld schapenhouders om te weten hoe ze kunnen voorkomen dat de wolf de schapen ontdekt als gemakkelijke prooien. Schrikdraad is daarvoor een goed antwoord. Voor mensen is het belangrijk dat de wolf het niet voorzien heeft op mensen. „Het is een beschermnde en bedreigde diersoort. Dus we moeten ermee leren omgaan.”

Wolven zijn al te vinden in het Duitse Meppen en ook net over de grens bij Overijssel en het is een kwestie van tijd dat er jongen uitzwermen. Directeur Erwin van Liempd van het Drentse Landschap zegt blij te zijn met de komst, omdat de natuur natuurlijker wordt met de komst van een roofdier van het kaliber van de wolf. „Reeën gaan zich dan natuurlijker gedragen bijvoorbeeld. Het ‘angstlandschap’ voor de dierenwereld verandert en zieke dieren worden sneller afgevangen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu