De zonnige toekomst van voetbalclub Nieuw-Buinen. 'Over de club werd in Den Haag vaker gepraat dan over Ajax of Feyenoord'

Blije gezichten zaterdagochtend op het sportpark Buunerdrome in Nieuw-Buinen. Nog voordat de voetbalcompetitie is begonnen, heeft vv Nieuw-Buinen de grootste winst al binnen. Het sportpark werd officieel overgezet op duurzame energie. Een klus die door allerlei onverwachte hobbels meer dan vijf jaar in beslag nam.

Jeugdspelers van Nieuw-Buinen aan de wandel met een grote stekker.

Jeugdspelers van Nieuw-Buinen aan de wandel met een grote stekker. Foto: DvhN

Siert van der Laan (69), voorzitter van vv Nieuw-Buinen, zag het in 2016 al helemaal voor zich. In 2018 zou zijn vereniging haar 100-jarig bestaan vieren op een uitermate duurzaam sportpark. Een accommodatie met een groot aantal zonnepalen en met ledverlichting rond het veld. Om dit allemaal te realiseren, had de club nog twee jaar de tijd. Dat moest toch mogelijk zijn? Je kon de krant niet openslaan of je zag verhalen hoe belangrijk duurzame energie wel niet was.


De enthousiaste voetbalman uit Nieuw-Buinen kwam bedrogen uit. Er moest een energiescan worden uitgevoerd, een stappenplan worden gemaakt en daarna was het tijd voor het maken van offertes en het aanvragen van subsidies. En vervolgens stokte het. Enexis vertelde dat de netwerkcapaciteit te klein is, waardoor het onmogelijk is om op Buunerdrome opgewekte energie weer terug te leveren. Wanneer dat wel kon, was onduidelijk. Het kon nog wel jaren duren voordat hier uitsluitsel over gegeven kon worden.

Het symbool voor problemen met de energietransitie

Wat te doen? Van der Laan zuchtte een paar keer, maar besloot de kop niet te laten hangen. Zijn droom - een veel duurzamer sportpark - moest uitkomen. Het lukte, maar vraag niet hoe. Tal van organisaties en politici moesten eraan te pas komen, tot in Den Haag aan toe. Ongewild werd vv Nieuw-Buinen het symbool voor de problemen met de energietransitie. ,,PvdA-Kamerlid William Moorlag vertelde ons dat over voetbalvereniging Nieuw-Buinen in de Tweede Kamer vaker werd gesproken dan over Ajax en Feyenoord.’’

Uiteindelijk lukte het om met vereende krachten een uitweg te vinden in het doolhof van onmogelijkheden en wet- en regelgeving. De oplossing bleek een batterij die de energie van zonnepanelen opvangt en opslaat voor later gebruik.

De zonnepanelen - in totaal 166 stuks - konden op het dak. Zaterdagochtend ging op Buunerdrome ook de vlag de uit. Met enig ceremonieel werd het soms zenuwslopende duurzaamheidsproject feestelijk afgesloten. Uiteraard was Van der Laan aanwezig. Bij het houden van zijn speech sloeg zijn stem even over. ,,Ja, dit voor mij ook wel iets emotioneels. Dat het toch gelukt is’’, aldus de zestiger.

‘Onvermoeibaar in alles. Een prestatie van jewelste’

Namens de provincie en de gemeente Borger-Odoorn voerden gedeputeerde Tjisse Stelpstra (ChristenUnie) en wethouder Niek Wind (Gemeentebelangen) het woord. Zij hadden niet alleen een goed humeur meegenomen, maar ook de loftrompet. De club en in het bijzonder aanjager Siert van der Laan werden volop geprezen. ,,Hij was onvermoeibaar in alles. Maar de aanhouder wint. Een prestatie van jewelste. Nieuw-Buinen is hiermee een voorbeeld voor vele sportverenigingen in de gemeente’’, aldus de wethouder.

Stelpstra deed daar nog een schepje bovenop en wenste de vereniging niet alleen veel succes, maar ook heel veel zon. Van der Laan kreeg van zijn club uit handen van penningmeester Menno Klok een bronzen beeldje en van alle aanwezigen een daverend applaus. Het werd - uiteraard - in dank aanvaard.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu