Deel Drenten en Groningers kan straks weer beroep doen op schadevergoeding voor schade door gasopslag

Omwonenden van de gasopslag Langelo bij Norg en een gebied in Oost-Groningen kunnen straks weer schadevergoeding aanvragen bij het vermoeden van schade door mijnbouw. Staatssecretaris Hans Vijlbrief overweegt een wetswijziging om dat mogelijk te maken.

In deze tijd van schaarste aan aardgas is de ondergrondse opslag bij Langelo van groot belang om de nationale energievoorziening in de wintermaanden op peil te houden. Omwonenden moeten niet het gelag betalen in de vorm van schade aan hun huizen, betoogt gedeputeerde Tjisse Stelpstra.

In deze tijd van schaarste aan aardgas is de ondergrondse opslag bij Langelo van groot belang om de nationale energievoorziening in de wintermaanden op peil te houden. Omwonenden moeten niet het gelag betalen in de vorm van schade aan hun huizen, betoogt gedeputeerde Tjisse Stelpstra. Foto: Corné Sparidaens

Dat schrijft de staatssecretaris van mijnbouw in een brief aan de Tweede Kamer. Inwoners van deze gebieden konden tot halverwege vorig jaar Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) benaderen als zij dachten dat er in hun huis sprake was van mijnbouwschade. Het IMG stuurde vervolgens een schade-expert die moest bewijzen dat de schade niet het gevolg was van gasopslag of -winning. Als dat niet lukte, moesten ze de schade betalen.