Defensie slaat put van 80 meter diep: meer bluswater voor Bargerveen

De hond van de herder stuurt nog even een kudde schapen weg, voordat het spektakel in het Bargerveen dan echt kan beginnen. Met groot materieel slaat Defensie dinsdag een waterput in het natuurgebied voor de brandweer.

Het is een koude, winderige ochtend en op afstand hoor je de boor razen. Militairen van de genie uit Wezep slaan een waterput in het Bargerveen. De put zorgt voor meer bluswater bij natuurbranden. Het Bargerveen is één van de weinige plekken in Nederland waar nog hoogveen voorkomt en is 2350 hectare groot.

„De put wordt geslagen op plekken waar weinig of helemaal geen oppervlaktewater is. In dit geval is er te weinig oppervlaktewater in de buurt dus dan is zo’n put wel handig”, vertelt Henkjan Pap, voorlichter van Defensie. „Dan kan de waterwagen hiernaartoe, een brandweerman gooit hem in een paar minuten vol en dan kan je weer naar de brand toe om te blussen.”

Tachtig meter

De put gaat zo’n zestig tot tachtig meter de grond in, om daar grondwater vandaan te pompen. „Op deze manier hebben we een constante hoeveelheid water en weten we zeker dat we voldoende hebben”, zegt Theo de Jong van de brandweer Drenthe. Normaal gesproken, als er geen waterput aanwezig is, neemt de brandweer in Drenthe haar eigen water in tankwagens mee.

„We zijn afhankelijk van de waterstand. Die kan in de zomer een stuk lager zijn, soms is de waterbron zelfs uitgedroogd”, aldus De Jong. „Er zijn steeds meer droge zomers, dus de beschikbaarheid van de hoeveelheid water neemt af.”

Schaapskooi

De aanleg van deze waterput, naast de al langer bestaande put in de buurt van de schaapskooi in het Bargerveen, zorgt ervoor dat er sneller geblust kan worden. De Jong: „De tankwagens worden gevuld met het water uit deze put. Dat gaat sneller dan wanneer wij veel verder moeten rijden voor de put bij de schaapskooi of nóg verder.” Hij durft niet exact te zeggen hoeveel dat scheelt in tijd. „Minuten, vermoed ik. Dat kan echt het verschil maken of je wel of niet een brand onder controle krijgt.”

Hoe een veenbrand ontstaat, kan volgens Theo de Jong verschillende oorzaken hebben. „Heel vaak heeft dat helaas een menselijke oorzaak. Dat kan onbewust, bijvoorbeeld door barbecueën of het weggooien van een sigaret.” De effecten hiervan op het natuurgebied zijn afhankelijk van de tijd van het jaar. „Als het in de winterperiode is en het is vorstig weer, dan brandt het veen aan de oppervlakte,” aldus Jans de Vries, boswachter bij Staatsbosbeheer.

Vogels

„Als je in de zomer of in het voorjaar een brand hebt, wanneer alle vogels broeden en andere dieren actief zijn, heb je veel schade.” De brand kan dan namelijk ondergronds gaan, door droog veen aan de oppervlakte wat doorbrandt. „Of harde wind zorgt ervoor dat vuur zich sneller verplaatst en daardoor ook sneller de grond in gaat”, zegt De Vries.

Om veenbranden te voorkomen, moet het veen nat genoeg zijn volgens hem. „Dat is voor het hoogveen goed maar ook voor de CO2-uitstoot. Een nat veengebied wint CO2, een droog veengebied stoot CO2 uit.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
menu