Definitief een streep door 39ste editie van Sweelpop, het oudste popfestival van Drenthe. 'We komen met 750 bezoekers niet uit de kosten'

De 39ste editie van Sweelpop gaat niet door. Dat heeft de organisatie woensdagmiddag besloten, nadat het kort geding van festivalorganisatie ID&T niet is doorgezet en het landelijke beleid voor eendaagse festivals niet tussentijds wordt gewijzigd.

Sweelpop: al jaren naar eigen zeggen 'het gezelligste festival van Drenthe'.

Sweelpop: al jaren naar eigen zeggen 'het gezelligste festival van Drenthe'. Foto: Wouter Bessels

Het oudste popfestival van Drenthe zou vrijdag 20 augustus plaatsvinden op sportpark ‘t Alterbarg in Zweeloo. Maar volgens voorzitter Mark Nijenbanning is het maximale aantal toegestane bezoekers van 750 niet genoeg om het evenement - met onder meer optredens van Snelle en Diggy Dex - rendabel te houden.

Voor het festival waren 2500 kaarten in de verkoop. Daarvan zijn in de afgelopen maanden bijna de helft over de toonbank gegaan.

‘Onderbuikgevoel’

Natuurlijk was de kans groot dat het festival op 20 augustus zou worden geschrapt. Maar niet noodgedwongen. Sweelpop heeft zelf de knoop doorgehakt, maar valt ook niet onder het garantiefonds van de overheid. Begin juli sloeg de euforie bij de festivalorganisatie in Zweeloo om in onzekerheid, toen het aantal besmettingen ineens hard steeg. Toch gingen de voorbereidingen door.

,,Het enthousiasme bij onze vrijwilligers was er niet minder om”, zegt Nijenbanning. ,,Of we naast het optimisme ook een onderbuikgevoel hadden? Ja, dat was er wel. En toch kunnen we niet anders dan schrappen. Om te wachten tot vrijdag 13 augustus, de datum waarop het kabinet mogelijk het beleid zou gaan wijzigen voor eendaagse festivals, brengt teveel risico’s met zich mee. Dat is precies een week voordat het festival zou plaatsvinden.”

40-jarig bestaan in 2022

En dus rest, mede door het feit dat ID&T het aangespannen kort geding niet heeft doorgezet, volgens Nijenbanning alleen nog afblazen.

,,We gaan vanaf nu alle pijlen richten op 2022, het jaar waarin wij ons 40-jarig bestaan vieren. Of de artiesten van dit jaar (Snelle en de Lieve Jongens band, Diggy Dex, Daredevils, Hannah Mae en Beatcrooks, red.) dan alsnog zullen optreden, weten we nog niet. Lopende afspraken met leveranciers hebben we gelukkig wel kunnen doorzetten naar volgend jaar.”

Compensatie

Sweelpop had in de afgelopen twee jaar geen annuleringsfonds voor pandemiedekking afgesloten. ,,Dat is best wel een dure verzekering en kost meer geld dan het oplevert. Stel je hebt vanwege slecht weer een festival met minder opbrengsten, dan is zo’n verzekering niet te betalen”, zegt Nijenbanning.

De extra kosten die Sweelpop dit jaar heeft gemaakt worden volgens hem deels gecompenseerd door een bijdrage van de gemeente Coevorden. ,,Zij heeft een coronapotje voor getroffen vrijwilligersorganisaties, waaronder onze stichting Werkgroep Jongerendag Zweeloo. Om hoeveel geld het gaat, weten we nog niet.”

Pearl Village Festival & Weijdepop Dalen

Het Pearl Village Festival & Weijdepop op 27, 28 en 29 augustus in Dalen kampt met hetzelfde probleem. De organisatie heeft nog geen knoop doorgehakt en houdt nog een slag om de arm. ,,We waren erg positief, maar achten de kans nu wel heel klein”, reageert mede-organisator Jory Bosch.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu