Definitief groen licht voor zonnepark Hijken

Raad van State. Foto: archief DvhN

De aanleg van het 21 hectare grote zonnepark in Hijken kan beginnen.

Dat heeft de Raad van State woensdagochtend besloten, nadat de bezwaren van een legkippenhouder waren afgewezen.

In januari stapte pluimveehouder Piet Hunse naar de hoogste bestuursrechter, omdat hij tegen de bouw van de zonnepanelen is, pal naast zijn bedrijf bij De Lotten. Hunse heeft uitbreidingsplannen waarvoor hij al voorlopige toestemming van de gemeente Midden-Drenthe heeft.

De nieuwe voedersilo die hij wil bouwen op zijn vrije uitloopbedrijf kan schaduw geven op de zonnepanelen en daar verwacht hij gedoe mee te krijgen. Hij vindt ook dat het open landschap teveel wordt aangetast.

‘Zonnepark is veel te groot’

De Raad van State vindt echter dat de gemeente een geschikte locatie heeft gekozen en dat Hunse niet wordt benadeeld. De zonnepanelen van Zonnepark Hijken B.V. mogen 25 jaar blijven liggen. Daarna moet de grond weer een agrarische bestemming krijgen. Hunse voerde aan dat het zonneveld veel te groot is voor het dorp Hijken waar maar een paar honderd mensen wonen.

Volgens de Raad van State heeft het veld echter geen overcapaciteit voor de huishoudens en bedrijven in de omgeving. Midden-Drenthe wil in 2050 140 hectare zonnepanelen te hebben.

Nieuws

Meest gelezen

menu